Svensk man död i lavin i Norge

Publicerad 2023-01-06

En svensk man i 30-årsåldern har dött i en lavinolycka i Norge, uppger norska polisen.

Tre svenskar var inblandade i olyckan under dagen, varav två skadades allvarligt.

– De fick fraktas ut ur området med räddningshelikopter och vidare till sjukhus, säger polisens insatsledare Eivind Klokkersund.

Klockan 13.05 fick norska polisen ett samtal om att en lavin hade inträffat i Rauma kommun.

Tre personer hade åkt tillsammans när lavinen utlöstes. Två av dem skadades allvarligt.

– Det är våra uppgifter, att det är svenska personer, säger polisens insatsledare Eivind Klokkersund till Aftonbladet.

Under kvällen uppgav norska polisen att en man i 30-årsåldern dött i samband med olyckan.

”I samråd med anhöriga kan polisen nu bekräfta att en svensk man i 30-årsåldern har omkommit i lavinen”, skriver polisen på twitter.

Under fredagen har det varit väldigt starka vindar i området, vilket försvårade räddningsinsatsen. Inledningsvis visste inte polisen om de skulle kunna använda sig av helikopter.

Det har blåst upp till 28 m/s i byarna i området under dagen, enligt NRK.

Flögs till sjukhus

Det skulle dröja nästan två timmar, fram till 14.45, tills ambulanshelikoptern lyckades ta sig igenom molntäcket. Strax därpå kunde man evakuera skidåkarna.

De två skadade personerna flögs direkt till sjukhus. Den tredje personen ska enligt polisen inte ha några allvarliga skador, men omhändertogs av ambulans.

Flera frivilligorganisationer deltog i letandet. Enligt polisen finns det inga uppgifter på att några fler personer dragits med i lavinen.

Svenska Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till Aftonbladet att man känner till att en lavinolycka inträffat i Norge.

”I Norden samarbetar lokala myndigheter över landsgränserna och bistår varandras medborgare enligt den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster. Detta innebär att ansvaret för konsulärt stöd till svenskar i Norge i första hand ligger hos lokala myndigheter”, skriver UD:s presstjänst.

Följ ämnen i artikeln