Fortsatt läkemedelsbrist: ”Kommer bli värre innan det blir bättre”

Publicerad 2023-01-06

Vasti Hällsten, 80.

Det råder brist på flera livsviktiga läkemedel i Sverige.

Läkemedelsverket varnar för att situationen kommer bli värre innan den blir bättre.

– Det är fruktansvärt och sorgligt. Man undrar hur det ska gå, säger Vasti Hällsten, 80, som är beroende av livsviktig medicin.

Det är fortsatt brist på flera viktiga läkemedel.

De största grupperna av läkemedel som just nu är restnoterade antibiotika, blodförtunnande läkemedel, smärtstillande och epilepsimedicin, rapporterar SVT.

Men även östrogenplåster och läkemedel mot alkoholberoende råder det brist på enligt Läkemedelsverket.

Att läkemedel blir restnoterade är något som kommer bli vanligare en tid framöver. Det menar Johan Andersson, apotekare och enhetschef på Läkemedelsverket.

– Det kommer tyvärr bli värre innan det blir bättre, säger Johan Andersson.

Anledningen till att antalet restnoteringar har ökat sedan i somras har sannolikt att göra med ökad oro i omvärlden, hög inflation, kraftigt ökade priser på energi, fraktpriser som går upp och växelkurser som är negativa, menar han.

– Förklaringen är trolig eftersom de allra flesta läkemedel i Sverige generellt finns lager om tre till fyra månader. Oroligheterna började i februari och när sommaren kom började vi också se en markant ökning av restnoteringarna, förklarar han.

”Man undrar hur det ska gå”

Johan Andersson är apotekare och enhetschef på Läkemedelsverket.

En av personerna som är i behov av livsviktig medicin är Vasti Hällsten, 80, från Ursviken utanför Skellefteå. Hon lider av den autoimmuna sjukdomen Addisons sjukdom. Bland annat måste hon medicineras med tabletter med hydrokortison livet ut, en medicin som nu är en bristvara.

– Jag kan inte vara utan medicinen. Före jul trodde jag att jag inte skulle få tag i någon medicin, då blev jag lite orolig, säger hon till Aftonbladet.

Läkemedelsverkets uttalande om att det kommer bli värre innan det blir bättre är oroande, tycker Vasti. Just nu har hon medicin som räcker ett tag till. Men därefter är den helt slut.

– Man blir lite orolig när man inte vet vad som ska hända. Jag vet inte hur jag kommer känna om det blir så att medicinen håller på att ta slut, säger hon.

Vasti lider också med alla de svenskar som riskerar att bli utan medicin på grund av situationen.

– Det handlar ju om väldigt många människor. Det är fruktansvärt och sorgligt. Man undrar hur det ska gå, säger hon.

Läkemedelsverket godkänner läkemedel, övervakar andra produkter inom läkemedelsområdet och ser till att andra på marknaden gör rätt.

Det görs bland annat genom att ta information om restanmälningar från företag, information och statistik i samverkan med vården, apotek, andra myndigheter och företag så att dessa kan hålla sig uppdaterade om situationen.

Följ ämnen i artikeln