Ny mätning: M inte längre ”bäst på lag och ordning”

Publicerad 2023-11-13

Moderaterna och Sverigedemokraterna har av väljarna setts som de partier som är bäst på frågorna kring lag och ordning i flera mätningar.

Nu har de blivit omkörda av oppositionen.

I en ny Novus-mätning i november är Socialdemokraterna högst rankade av väljarna när det kommer till lag och ordning, rapporterar SvD.

– Ansvariga ministrar står i tv och talar om vilka hårda tag de tagit, men effekten har uteblivit. Det är skjutningar och sprängningar varje dag. Då slår det rakt mot förtroendet för politikerna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till tidningen.

Nu tycker 24 procent att Socialdemokraterna har bäst kriminalpolitik vilket gör att Moderaterna och Sverigedemokraterna förlorar sin delade förstaplats från i juni.

M förlorar sin ”paradgren”

Sverigedemokraterna är nu näst bäst i ämnet med 22 procent av väljarna och Moderaterna halkar ned till en tredjeplats med 19 procent.

– Brottsvågen är också en nationell kris, det drabbar alla, det dominerar nyhetsflödet. Och här står ministrar och låtsas kunna lösa ett problem som man inte har verktyg att lösa här och nu. I en krissituation bör man jobba mycket mer via det offentliga systemet, säger Torbjörn Sjöström.

När Moderaterna tappar sin förstaplats förlorar de även sin enda kvarvarande ”paradgren” bland väljarnas tio viktigaste frågor. Socialdemokraterna toppar nu sju av dessa tio frågor – sjukvård, skola, ekonomi, äldreomsorg, energi, sysselsättning, och nu också brottslighet.

Socialdemokraterna högst i sju av tio frågor

– Socialdemokraterna har ändrat lite tonalitet mot tuffare tag, när den efterfrågan fanns, men sedan faller det också tillbaka på förtroendet för partiledaren. Moderaterna jobbar i underläge i flera dimensioner, säger Torbjörn Sjöström.

Miljöpartiet är bästa partiet i frågorna om miljön och klimatet. När det gäller invandring/integration är det Sverigedemokraterna som ligger högst.

Följ ämnen i artikeln