Iran tar nya kliv från kärnavtalet

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-09-26

Iran har börjat använda avancerade centrifuger för anrikning av uran, enligt IAEA. Här visas tre iranska centrifugmodeller upp. Arkivbild 2018.

Iran tar ytterligare kliv ifrån det globala kärnenergiavtalet, bekräftar FN:s atomenergiorgan IAEA.

Landet har börjat använda särskilt avancerade centrifuger för anrikning av Iran, vilket den iranska regeringen varslade om för ett par veckor sedan.

Enligt avtalet får Iran endast ha ett begränsat antal första generationens centrifuger för anrikning av uran och ett antal avancerade centrifuger för forskning.

Sedan USA drog sig ur avtalet förra året har man stegvis trappat upp ekonomiska sanktioner och Iran har stegvis trappat upp sin kärnaktivitet. Man har börjat anrika mer uran än avtalet stipulerar och det har anrikats till en högre grad, men det är små steg och fortfarande väldigt långt ifrån tillräckligt för att tillverka kärnvapen.

Iran försöker pressa avtalets andra parter att övertala USA att återvända till det. Medlingsförsök gjordes i samband med FN-toppmötet i New York, men Irans president Hassan Rohani kräver att USA i ett första steg lyfter sanktionerna mot hans land.