Böndernas oro inför ännu en torr sommar: ”Vore en katastrof”

”Nu hoppas jag bara på väldigt mycket regn framöver”

Publicerad 2019-04-24

För Sveriges bönder skulle ytterligare en lika torr sommar som fjolårets vara förödande.

Redan nu är det oroväckande torrt i markerna.

– Jag vågar inte tänka tanken ännu. Det får inte hända, säger mjölkbonden Annika Ydrestrand.

Förra sommaren tvingades flera bönder nödslakta djur för att fodret blev för dyrt, eller för att de inte fick tag i foder överhuvudtaget.

I år spelar många bönder med små marginaler för att gå runt. Ytterligare en torr sommar kan resultera i att bönder tvingas lägga ner sina gårdar.

– Skulle vi få samma dåliga situation i år är jag ganska säker på att många bönder kommer att gå under. Många har det här året som sista halmstrå för att få verksamheten att hålla sig flytande, säger Anders Drottja som är krisberedskapsansvarig på LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Lantbruket beräknas ha förlorat cirka 10 miljarder i intäkter på grund av den extremt torra sommaren 2018. Regeringen beslutade om krisstöd i flera omgångar för att rädda torkdrabbade bönder.

LRF har redan nu uppvaktat jordbruksverket och näringsdepartementet att se över möjligheten att skörda vissa marker tidigare, för att säkra upp tillgången till foder.

Samtidigt är vattenförsörjningen och sinande vattentäkter problem både för bönderna och för Sveriges kommuner. Sinar kommunernas brunnar försvinner möjligheten för bönderna att köpa extra vatten av dem.

”Blir katastrof för många”

Annika Ydrestrand, 48, och hennes man, som har mjölkkor på sin gård i Ydre i Östergötland, tvingades förra året ta lån att kunna utfodra sina djur. De behöver fyra balar ensilage varje dag till sina 65 kor. Hon vill inte tänka tanken på hur en ny sommar med torka skulle slå mot dem.

– Den dagen den sorgen, det får lösa sig på något sätt. Men att det får lösa sig med att man lägger ner vågar jag inte tänka på förrän vi är där, säger hon.

– Blir det ett likadant år igen så blir det katastrof för många bönder. Gissningsvis sitter de flesta tufft till.

Foderbristen gjorde att många lantbrukare tog hand om grödor som man normalt struntar i. Till exempel utfodrades djur med halm som man annars skulle plöjt ner i jorden igen.

– Det ställde många upp med så vi kunde köpa halm och utfodra djuren med, säger Annika Ydrestrand.

Sebastian och Petra Liljeblad tvingades slakta djur förra året på grund av foderbristen.

Sebastian Liljeblad, 38, mötte kärleken Petra i TV4:s ”Bonde söker fru”. Paret tvingades förra året nödslakta tio av sina kor på grund av foderbristen. Även avelstjuren gick till slakt.

– Det var väldigt tråkigt. Jag har ett småskaligt lantbruk, då blir man väldigt fäst vid de kor och kalvar som man har – de blir som husdjur, säger Sebastian Liljeblad till Aftonbladet.

”Inte en droppe regn”

Med hösten kom regnet och grödorna växte så pass bra att tv-bonden klarat fodertillgången under vintern. Men nu växer oron för att den här sommaren ska bli likadan som förra året. Som skogsbonde har Sebastian Liljeblad också tvingats avverka granskog som blivit ansatt av skadedjuret granbarkborren, som gynnades av torkan.

– De senaste veckorna har jag fått upp känslorna jag hade i somras. Vi har inte fått en enda droppe regn under april månad. Det är väldigt oroväckande väder, säger Sebastian Liljeblad.

Oron för att det som hände sommaren 2018 ska återupprepas är stor bland bönderna.

Han jobbar också som deltidsbrandman och har bekämpat den stora skogsbranden i Gislaved som rasat där de senaste dagarna. I Jönköping, liksom i många andra regioner, har räddningstjänsten utfärdat eldningsförbud.

– Så torrt som det är nu i skog och mark har jag aldrig varit med om att det är den här tiden på året, så brukar det vara under högsommarvärmen. Nu hoppas jag bara på väldigt mycket regn framöver, både för egen del och med tanke på brandrisken.