Nytt flygförsök över Engelska kanalen

TT-AFP

Publicerad 2019-07-30

Franky Zapata vid starten under hans förra försök att korsa Engelska kanalen. Nu på söndag ska han göra ett nytt försök. Arkivbild.

Första försöket slutade i vattnet, men skam den som ger sig. Fransmannen Franky Zapata ska göra ett nytt försök att korsa Engelska kanalen på sin flygande bräda.

På söndag morgon är det tänkt att han ska lyfta från franska Sagatte för att sedan landa i närheten av Dover i Storbritannien. Färden beräknas ta 20 minuter.

Vid det första försöket i torsdags gick allt snett när Zapata skulle mellanlanda på en båt för att tanka och han kastades i vattnet. Planen för att lyckas den här gången är att använda en större båt att mellanlanda på.

Den franske piloten och uppfinnaren, som dessutom varit världsmästare i vattensporten jet ski, har utvecklat den flygande brädan i samarbete med Frankrikes militär.

Zapata och hans uppfinning fick stort genomslag under den traditionsenliga militärparaden på franska nationaldagen i år. Då svävade han, futuristiskt klädd och med ett gevär i händerna, snabbt genom luften till publikens jubel.