Rekordökning av ersättning till häktade

TT

Publicerad 2022-04-28

Antalet ansökningar om ersättning för frihetsberövade har ökat under de senaste åren, visar statistik från Justitiekanslern. Arkivbild.

Förra året ansökte rekordmånga personer om ersättning för att ha suttit frihetsberövade utan att sedan dömas i domstol, rapporterar SVT.

– Det var uppe på drygt 2 450. Tre, fyra, fem år tillbaka i tiden låg vi under eller nära 2 000 ärenden per år, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Den stora ökningen gäller personer som suttit häktade under lång tid utan att dömas. 2012 betalade Justitiekanslern (JK) ut 100 000 kronor eller mer i ersättning i 69 fall. I fjol fördubblades den siffran, då JK betalade ut 100 000 kronor eller mer i 139 ärenden.

JK gör ingen analys av vad det beror på, men från Åklagarmyndigheten pekar man på att samhällsutvecklingen kan vara en bidragande faktor.

– Får jag gissa så tror jag att de här senare årens utveckling med komplexa, utdragna förundersökningar där vi har tagit oss an svåra uppgifter, är ett huvudskäl. Det, tillsammans med att många av de brotten sker mellan kriminella grupperingar där folk pratar i väldigt liten utsträckning, säger överåklagare Lennart Guné till SVT.