Krisscenariot: Stäng ner tunnelbanan för att förhindra effektbrist

Uppdaterad 2022-12-20 | Publicerad 2022-12-19

Tunnelbanan i Stockholm.

SL och MTR har fått direktiv från Trafikförvaltningen i Stockholm att förbereda nedstängning av all spårbunden trafik i regionen – med 15 minuters varsel.

Detta vid ett scenario där man behöver minska risken för effektbrist.

– Det är ett sätt för oss att vara beredda, säger Maria Kronlund vid MTR:s pressjour.

Den 16 december gav Trafikförvaltningen i Region Stockholm ett nytt direktiv till SL och bland annat MTR, som ansvarar för driften av Stockholms tunnelbana.

Direktivet går ut på att SL och MTR ska vara beredda på att stänga ner all spårbunden trafik i regionen, med 15 minuters varsel, om Svenska Kraftnät fattar beslut om att plana ut kurvan i elsystemet och minska risken för effektbrist.

– Det finns ju olika scenarion, antingen stängs elen av när elen tar slut, eller så görs det med viss framförhållning. Vi fick informationen att om man behöver stänga av någon del av de transportsystem som vi opererar på, så skulle det ske med 15 minuters varsel, säger Maria Kronlund vid MTR:s pressjour.

Hon vill dock poängtera att MTR redan i dag, som en del av sin beredskap, har en plan för hur de hanterar strömavbrott.

– Vi hanterar redan i dag snabbare strömavbrott än så och har absolut beredskap för det. Det här är ett sätt för oss att vara beredda i sådana fall, men det finns ingen plan på att det här kommer att ske nu, säger Maria Kronlund och fortsätter:

– Men skulle det gå så långt, så har vi nu i så fall en framförhållning, så att vi kan vidta nödvändiga åtgärder.

Risken för effektbrist har ökat

Enligt Svenska Kraftnät har risken för effektbrist ökat.

Sverige har överskott på elenergi sett över hela året och exporterar mycket el. Men under årets kallaste timmar har vi ett underskott på eleffekt, det vill säga el vid en viss tidpunkt. De analyser som Svenska kraftnät gör varje år visar att tillgången på effekt successivt har blivit sämre under de senaste åren.

En rad omvärldsfaktorer som påverkar det svenska kraftsystemet på ett negativt sätt har ökat risken för frånkoppling av el.

Aftonbladet har sökt SL, som via pressjouren hänvisar till ordinarie personal.

MTR-tårg.

Följ ämnen i artikeln