Efterlysning: Stridsflyg på autopilot

Publicerad 2023-09-18

USA:s flygvapen söker efter F-35-flyg.

F-35-planet går verkligen under radarn.

Efter att stridspiloten skjutit ut sig går det inte längre att hitta.

Nu befarar USA:s flygvapen att det flyger runt obemannat på autopilot.

Stridsflygplanet försvann över North Charleston i delstaten South Carolina under söndagen. Piloten lyckades skjuta ut sig innan planet försvann vid 14-tiden. Han fördes till sjukhus och tillståndet är enligt militära källor stabilt.

Men man är inte helt säkra på att planet kraschat.

När piloten slungades ur cockpit var det i autopilotläge och det finns en chans att det fortfarande är i luften, säger Jeremy Huggins, talesperson för den militära flygbasen Charleston till NBC.

I sökandet vädjar amerikansk militär nu på sociala medier till allmänheten om hjälp att hitta planet.

– Hur fan kan man tappa bort en F-35. Varför finns det ingen spårningsutrustning? Och vi frågar allmänheten att, vadå, hitta ett jet och lämna in det? säger den lokala kongressledamoten Nancy Mace enligt nyhetsbyrån AP.

Extremt svår att upptäcka

Just F-35 är känd för att vara extra svår att upptäcka för fienden. Samtidigt ska flygplanets transponder ha slutat fungera under flygningen, något som försvårat sökarbetet.

Nu koncentreras sökandet efter planet, ett F-35B Lightning II jet som är värt cirka 900 miljoner kronor, till de två sjöarna Moultri och Marion norr om North Charleston, skriver The Guardian.

Det är oklart vad som ledde till att piloten sköt ut sig och det ska nu utredas.

Senare på måndagen meddelar militären att de inte längre tror att planet är i luften även fast de ännu inte kunnat lokalisera det.