Ica säljer inte rödlistade Nordhavsräkor centralt

Publicerad 2024-04-05

Västkusträkan har fått rött ljus.

– Ica centralt kommer inte att sälja dessa räkor, skriver Icas hållbarhetsledare i ett mejl till P4 Göteborg.

”I och med att Nordhavsräkan från Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt tappar sin MSC-certifiering och har rött ljus i WWFs fiskguide kommer Ica centralt inte att sälja dessa räkor”, skriver Icas hållbarhetsledare i ett mejl till P4 Göteborg.

Samtidigt understryker företaget att deras handlare är egna företagare och själva kan ta beslut om vad som ska köpas in och säljas.

Enligt internationella havsforskningsrådet ICES är räkfisket ohållbart på Västkusten och räkbeståndet har minska. Därför ska miljömärkningen MSC tas bort från Nordhavsräkan.

Miljömärkningen tas bort från den 24 april.

Nordhavsräka, eller Kallvattensräka, är de överlägset mest populära räkorna i Sverige.

Räkfisket på Västkusten bedrivs framför allt i centrala Skagerrak och längs norska rännan ut i Nordsjön.

Uppdatering: I en tidigare version av texten stod det att Ica slutar sälja Västkusträkorna. Under fredagskvällen återkom Ica:s presschef via mejl till Aftonbladet med en rättelse. De har inte räkorna från Västkusten i sitt centrala sortiment utan gick felaktigt ut med att försäljningen skulle stoppas. ”Angående våra räkor så kommer det INTE att bli någon skillnad i ICAs centrala sortiment. Vi fortsätter sälja Nordhavsräkor som vanligt, de kommer från andra delområden som fortfarande är MSC-certifierade. Suspenderingen berör alltså inte ICA”, står det i mejlet.

Följ ämnen i artikeln