USA uppmanar Israel: Skala ner kriget

Uppdaterad 2024-01-16 | Publicerad 2024-01-15

Över 100 dagar har gått.

Nu vill USA att Israel skalar ner sin militära offensiv i Gaza.

– Tiden är kommen för den förändringen, säger John Kirby vid USA:s nationella säkerhetsråd.

Israels närmaste allierade – USA –börjar tappa tålamodet.

Under hela kriget har man stått fast vid att Israel har rätt till självförsvar mot terrorstämplade Hamas efter den storskaliga attacken den 7 oktober.

Amerikanska toppolitiker har åkt skytteltrafik för diplomatiska samtal – och USA har gång på gång lagt in veto mot bindande resolutioner i FN:s säkerhetsråd om att stoppa kriget.

Men nu börjar tonen skifta, rapporterar flera medier.

Nyhetssajten Axios skriver att både USA:s president Joe Biden och andra högt uppsatta tjänstemän blir allt mer frustrerade över Israels premiärminister Benjamin Netanyahus ovilja att följa de olika krav som amerikanerna ställt under kriget, bland annat om att föra in mer nödhjälp och skydda civila.

”Situationen suger”

– Situationen suger, och vi har kört fast. Presidentens tålamod håller på att ta slut, säger en regeringskälla till Axios.

Joe Biden.

Senatorn Chris Van Hollen säger till sajten att Netanyahu ”gett Biden fingret” vid varje tillfälle då USA och Israel kommunicerat.

– De vädjar till Netanyahu-koalitionen, men blir slagna i ansiktet om och om igen.

Det finns också uppgifter om att Biden och Netanyahu inte haft kontakt sedan ett syrligt telefonsamtal den 23 december, som Biden ska ha avslutat med ”den här konversationen är över”.

Att valåret precis inletts i USA och Biden tappar stöd bland partivänner på grund av Israels krig tros också spela in i att tonen skiftar.

Skala ner

Inte heller hjälper retoriken från Netanyahu, som senast i lördags sa i ett tal att Israels krig mot Hamas fortsätter tills man nått alla mål: ”att eliminera Hamas, att alla ur gisslan återvänder och att Gaza aldrig mer utgör ett hot mot Israel”.

Rök stiger över Gaza efter en israelisk attack.

I en intervju med tv-kanalen CBS News i söndags fick John Kirby, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, flera frågor om ifall USA borde pressa Israel hårdare om att minska intensiteten i kriget.

IDF uttalade nyligen att man inlett ett sådant skifte, men på marken märks ingen skillnad, enligt palestinska vittnesmål.

John Kirby svarade att samtal pågår om att Israel ska skala ner till mer ”lågintensiva operationer” i Gaza.

”Intensiva samtal”

– Vi tror att det är rätt tid för den förändringen, sa Kirby i programmet Face the Nation.

På frågan om hur samtalen går svarade han:

– Vi har haft väldigt intensiva samtal med israelerna. Vi vet att de konversationerna har haft effekt. De gick in i norra Gaza med en mycket mindre styrka än de planerat från början, eftersom vi gav dem råd om våra erfarenheter på platser som Mosul och Fallujah (i Irak, reds anm.). Vi har sett att de etablerar humanitära korridorer, vi har sett att de släpper flygblad om vart människor ska ta vägen och vart de inte ska röra sig.

Benjamin Netanyahu.

Kirby tycktes samtidigt medge att det knakar i de allierades relation.

”Tiden är kommen”

– Jag säger inte att det är perfekt. Vi vill fortfarande se färre civila offer och få in mer nödhjälp. Det kommer in några hundra lastbilar om dagen, det räcker inte.

Han betonade att USA fortfarande anser att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas – och sa att den terrorstämplade gruppen fortfarande utgör ett hot.

– De har all rätt, och ett ansvar, att agera på det. Men vi tror att tiden är kommen för att mycket, mycket snart gå över till en mer lågintensiv fas.