Serbien samlar styrkor vid Kosovo – Nato kan stärka upp

Publicerad 2023-09-30

Spänningarna ökar mellan Serbien och Kosovo.

Nato står redo att stärka upp i Kosovo och nu uppmanar USA Serbien att dra tillbaka sina styrkor vid gränsen.

– Vi tror att det här är en väldigt destabiliserande utveckling, säger Vita husets säkerhetsråds talesperson John Kirby, enligt TT.

Natostyrkor i norra Kosovo.

Situationen i Kosovo beskrivs som den värsta sedan 2008, då landet utropade sig självständigt, vilket Serbien inte accepterade. Spänningarna har ökat den senaste tiden mellan Kosovo och Serbien med flera våldsdåd.

Serbien har styrkt upp med stridsvagnar och artilleri vid gränsen till Kosovo, enligt USA.

– Vi övervakar en stor serbisk militäransamling längs med gränsen mot Kosovo, säger Vita husets säkerhetsråds talesperson John Kirby.

Under fredagen ska USA:s utrikesminister Antony Blinken ringt upp Serbiens president Aleksandar Vucic. Syftet för att uppmana till nedtrappning och fokusera på samtal med Kosovo, skriver USA:s utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Graffiti i Belgrad, Serbien.

Nato redo att stärka upp

Efter upptrappningen ska Nato stå redo att förstärka sina fredsbevarande styrkor i Kosovo efter den senaste tidens våldsamheter, rapporterar TT.

”Vi kommer alltid att vidta alla nödvändiga åtgärder för att upprätthålla en säker miljö och rörelsefrihet för alla människor i Kosovo”, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement finns en bataljon med mellan 500 till 650 personer redo för Natoinsatsen i landet.

Bataljonen, som är en del av reservtrupperna i Natos Kosovoinsats, har nyligen anlänt till området för övningar som varit planerat sedan tidigare.

Flera döda i våldsdåd

Senast förra helgen dog en polis och tre gärningsmän i en skottväxling när ett 30-tal maskerade och tungt beväpnade män öppnade eld mot poliser.

Albin Kurti, Kosovos premiärminister anklagade Serbien för att ligga bakom attacken och stängde där gränsen till Serbien.

– Vi fördömer denna kriminella terrorattack. Organiserad brottslighet med politiskt, ekonomiskt och logistiskt stöd från Belgrad attackerar vår stat, sa Kurti då.

Kosovos premiärminister Albin Kurti.

Serbien avfärdar anklagelserna om att ligga bakom attacken, men USA menar att landet samlat 20 fordon och militära vapen och utrustning i attacken.

– Det är oroande. Det verkar inte som att det var en samling killar som bestämde sig för att göra detta, säger John Kirby.

Följ ämnen i artikeln