Läkemedelsverket oroas inte över penicillinbrist

Malin Johanson/TT

Publicerad 2023-08-24

Läkemedelsverket ser fler restanmälningar av penicillin än tidigare år. Arkivbild.

Det råder brist på penicillin i Sverige – en stor utmaning för både patienter och vården. Men enligt Läkemedelsverket finns det ingen anledning till oro.

– Man kan möjligen som patient behöva söka på olika apotek, säger Maria Wanrud vid myndigheten.

Under sommaren har flera typer av penicillin restnoterats – både i tablettform och flytande form.

Enligt Läkemedelsverket väntas däremot flera av restanmälningarna avslutas inom några veckor. Andra kan dock ligga kvar några månader och vissa ända till årsskiftet.

– Vi har ändå förhoppningar om att de som beräknas komma tillbaka ska kunna täcka stor del av marknaden, säger Maria Wanrud, gruppchef vid enheten för läkemedel i användning på Läkemedelsverket.

”Släpat efter”

Restanmälningarna är en kombination av att företagen inte har fått fram tillräckligt mycket av den aktiva substansen som behövs för att tillverka läkemedlet och att man sett en hög efterfrågan.

– Vår uppfattning är att det här är något som släpat kvar sedan i våras då det var mycket infektioner i samhället.

Enligt Maria Wanrud tenderar tillgången på olika läkemedel att fluktuera.

– Det går lite i vågor. Men vi har fått flera restanmälningar av just penicillin på senare tid än vad vi sett tidigare år, berättar hon.

Skulle det uppstå en långvarig brist där allt penicillin tar slut så behöver man i så fall använda sig av annan typ av antibiotika.

– Då får man gå på något som tar fler bakterier och det vill man helst inte. Det vill man spara tills man verkligen behöver dem, för att motverka resistens, säger Maria Wanrud och fortsätter:

– På lång sikt och om det blir kontinuerligt så är det inte bra, men som vi ser det i dag så finns det kvar av alla styrkor.

Utmanande för patienter

Läkemedelsverket är inte särskilt oroad över situationen.

– Nej, inte som vi ser det i dag. Men det är levande materia, vi får uppdateringar och prognoser och har kontakt med företagen dagligen. Vi vet aldrig säkert, men vi har goda förhoppningar om att det ska komma tillbaka en produkt som kan täcka en stor del av marknaden.

Det kan däremot bli rörigt för den som behöver få ut antibiotika.

– Det är utmanande för alla som är involverade; apotek, läkare och patienter. Det blir ett merjobb kring det här innan man hittar rätt. Man kan möjligen som patient behöva söka på olika apotek, säger Maria Wanrud.

Följ ämnen i artikeln