Vårdlarmet: ”Värsta sommaren någonsin”

Uppdaterad 2022-06-20 | Publicerad 2022-06-19

På akuten i Helsingborg står 300 arbetspass obemannade i sommar.

Bara den som riskerar att bli väldigt sjuk eller att dö kommer få vård vissa tider.

Sineva Riberio säger att personalbristen är långt ifrån unik för Helsingborg.

– Det är den värsta sommaren någonsin, säger hon.

På akuten vid Helsingborgs lasarett tvingas de hänvisa patienter till vårdcentral eller egenvård. Det berättar akutchefen Marcus Larsson för Aftonbladet.

Den extrema bristen på sjuksköterskor har gjort att de tvingas prioritera, vilket SVT var först att rapportera om.

– Vi kommer att kunna hjälpa de som är i ett tillstånd som uppstått plötsligt och innebär att patienten riskerar att bli allvarligt sjuk eller dö, säger Marcus Larsson.

Han berättar att de på alla sätt försökt få dit sjuksköterskor men att det trots deras ansträngningar fortfarande saknas 300 arbetspass i sommar. Enligt sjuksköterskor han talat med ska det inte vara något ovanligt.

Vissa tider på dygnet kommer endast två sjuksköterskor att finnas schemalagda på akuten.

– Vi skulle vilja att bara akuta fall kommer till akutmottagningen, och att komma efter klockan ett då akuten har bättre bemanning om det är mindre akut, säger Marcus Larsson.

”Ohälsan ökar”

Bristen på sjuksköterskor, barnmorskor, analytiker och röntgensjuksköterskor råder över hela landet, enligt Vårdförbundet. Anställda vittnar om en ohållbar arbetsmiljö och sjuksköterskor får återigen erbjudanden om att ”sälja sin semester”.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Det har gjort att många sjuksköterskor har sagt upp sig för att få sin semester.

– De tycker att det får vara nog nu, de säger tack men nej tack, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Vårdpersonalen söker sig i stället till privata arbetsgivare eller till bemanningsföretag. Där får de semester, mindre övertid och högre lön.

– Vi har en arbetsgivare som inte gjort något för att behålla sin personal och det visar sig nu efter två års pandemi.

Samtidigt som vården går på knäna går regioner och kommuner återigen med överskott. Men pengarna går inte till att behålla kompetent personal, det drabbar patientsäkerheten, berättar Sineva Riberiro.

– Det drabbar patienter och vi ser att ohälsan ökar.

Akutmottagningen på Södertälje sjukhus.

Patientsäkerheten hotad

De som drabbas av personalpolitiken i slutändan är alla patienter som söker vård i sommar, menar Sineva Ribeiro.

De som ännu inte är inne i vårdkarusellen kommer inte att få den vård de ska. Framför allt multisjuka äldre kommer att märka av vårdkvaliteten, menar Ribeiro.

– Ju längre du väntar med att få vård, desto sjukare blir du ju.

Hon tror att det kommer finnas cancerpatienter som inte kommer få behandling, diagnoser som kommer att missas, mammor som kommer behöva åka långt för att föda barn och längre köer och rehabilitering.

– Ingen region klarar vårdgarantin just nu.

Ett annat problem är att vårdpersonal ofta får jobba övertid. Vissa får arbeta så mycket som 30 procent övertid. Det påverkar sömnen och i sin tur den vård du får som patient. EU har lagstadgat dygnsvilan på minst elva timmar mellan arbetspassen. Trots det bryts det gång på gång.

– Är du trött blir det skador, jag skulle aldrig lägga mig och bli opererad av en kirurg som jobbat 24 timmar i sträck, säger Sineva Riberiro.