SMHI varnar för blixthalka i delar av landet

Publicerad 2019-12-07

Ett lågtryck rör sig österut och in över landet. På grund av sjunkande temperaturer och nederbörd varnar SMHI för plötslig blixthalka i Gävleborgs län och i Svealand.

Men även i Värmland och Dalarna kan snöfall och underkylt regn frysa till och skapa problem på vägarna.

Framför allt är det under sen eftermiddag och kväll som sjunkande temperaturer i kombination med blöta vägbanor riskerar att leda till halka på vägarna i Gävleborg och Svealand. Där har SMHI utfärdat en klass 1-varning, den lägsta varningsklassen.

– Det är både i samband med nederbörd och att det kan frysa till när temperaturerna sjunker under eftermiddagen och kvällen, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Varningen gäller under lördagen.

– Sedan får vi se hur det blir. Men det kan vara bra att hålla sig uppdaterad.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Gävleborg och Svealand. Arkivbild.

Nederbörd

Samtidigt säger Sofia Söderberg att halka även förekomma i andra delar av landet, som i Dalarna och Värmland, till följd av nederbörd.

Lördagens lågtryck för med sig ett nederbördsområde som främst berör Svealand, sydligaste norrland och delvis Götaland. Väderinstitutet spår stora mängder snö i Dalarna och Västernorrland, medan nederbörden i södra Svealand och norra Götaland till en början kommer i form av snö men därefter övergår till regn.

Lagom till kvällen väntas vädret klarna – men redan under natten mot söndag drar ett nytt nederbördsområde in från sydväst, vilket ger regn i Götaland.

"Kan bli besvärligt"

I Svealand och södra Norrland väntas nederbörden i stället övergå i snöfall vilket kan innebära mer bekymmer under resten av helgen.

– Det kan nog bli besvärligt på en del håll i samband med det nya nederbördsområdet. Vi får se om det kommer upp till varningsnivå, säger Söderberg.

Även början av nästa vecka kommer att bjuda på varierande temperaturer och en hel del regn – i synnerhet i Götaland. Undantagen från det ostadiga vädret är tisdagen som ser ut att bli kall med klart väder i hela landet.