Lövins känga mot Adaktusson: ”Röstade emot utan att blinka”

MP-språkröret på plats på Järvaveckan

Publicerad 2019-06-13

Greta Thunberg, gammelmormor Estrid – och Lars Adaktusson.

Alla tre fick plats i talet när MP-språkröret Isabella Lövin tog plats på Järvaveckans scen.

– Vinst på bekostnad av framtida generationer, det är att stjäla av sina egna barn, för att låna Greta Thunbergs ord.

Isabelle Lövin öppnade med en historisk tillbakablick om kvinnornas kamp för rösträtt och lika villkor.

– Min mormor var elva år när hon första gången såg sin mamma Estrid gå och rösta och i dag står jag här och är partiledare och vice statminister i världens första feministiska regering, det känns stort.

Kritiserade KD-politikern

Men Lövin underströk samtidigt att den politiska kampen inte är över med de rättigheter som vunnits hittills.

Precis som Annie Lööf lyfte hon fram inskränkningen av fria aborter runtom i världen – och gav en känga till KD:s tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

– Aborträtten har återigen börjat ifrågasättas i USA, i Europa och här i Sverige, där en svensk EU-parlamentariker utan att blinka röstade emot aborträtten 22 gånger.

Lövin riktade också kritik mot företag som inte prioriterar hållbarheten i sitt arbete för att i stället satsa på kortsiktiga vinster. Här lyckades hon också nämna en viss ung klimataktivist.

– Långsiktig samhällsnytta, det borde vara ett syfte i alla verksamheter också hos aktiebolagen, där vinstsyfte ofta är företagens enda mål.

– Vinst på bekostnad av framtida generationer, det är att stjäla av sina egna barn för att låna Greta Thunbergs ord.

”Våldsam storm nalkas”

Lövin sa att frågor om exempelvis lag och ordning är viktiga, men att klimatet förtjänar ett större utrymme i politiken.

– Vi kan inte vara så koncentrerade på att hålla ordning i båten att vi inte märker att själva kajen håller på att braka ihop och att en våldsam storm nalkas. Nu måste vi sätta seglen, ta ut färdriktningen och hjälpas åt.