Coronaviruset nu klassat som samhällsfara

Lars Pedersen/TT

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2020-02-01

Det nya coronaviruset klassas nu som samhällsfarlig sjukdom. Därmed får smittskyddsläkare ett utökat mandat att besluta om extraordinära åtgärder, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Elva svenskar från Kina flygs in till Sverige på söndagen.

Efter Folkhälsomyndighetens begäran på fredagen fattade regeringen på lördagen vid ett extrainsatt sammanträde beslut om att det nya viruset ska klassificeras som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

– Vi vill att smittskyddsläkarna och vården har tillgång till alla verktyg om det skulle behövas, säger Lena Hallengren och exemplifierar med ett ökat mandat för läkare att besluta om tvingande karantän och isolering.

Regeringsbeslutet om en tillfällig ändring i smittskyddslagen träder i kraft vid midnatt mellan lördag och söndag. Det gäller "under en tid", enligt socialministern. För att göra det permanent krävs riksdagsbeslut.

"Inte smittade"

I Wuhan, den kinesiska stad där de första fallen av coronaviruset bekräftades, har 15 svenskar erbjudits plats på flyg därifrån. Elva av dem landar i Sverige på söndagen – och kan alltså teoretiskt bli föremål för ändringen i smittskyddslagen.

– Det skulle kunna få effekt för dem, så tillvida att smittskyddsläkare och det regionala smittskyddet där de bor har möjlighet att vidta alla de åtgärder som man anser behövs, säger Lena Hallengren.

– Nu vill jag verkligen understryka att det inte är smittade människor som kommer hem.

Hon betonar också att var och en av hemvändarna kommer att bli individuellt bedömda och inte hanteras som en enhetlig grupp.

Hemvändare stöttas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bekräftar för TT att man på uppdrag av utrikesdepartementet assisterar vid de evakuerade svenskarnas hemresa.

– MSB stöttar med krisstödjande personal ombord på planet och kommer att bistå i samordningen mellan olika aktörer vid hemkomsten, säger pressekreterare Marcus Årskog.

MSB vill inte lämna några närmare detaljer om var och när svenskarna landar på svensk mark.

Sedan tidigare klassas ebola, sars och smittkoppor som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar. Spridning kan innebära en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner med extraordinära smittskyddsåtgärder som följd.

Ökade befogenheter

Klassificeringen som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom innebär inte att coronaviruset anses farligare än tidigare utan rör beredskapen och hur den ska fungera.

– Det handlar om att ge smittskyddsläkare ett utökat mandat att besluta om extraordinära åtgärder i en situation där ett större utbrott kan befaras, säger Lena Hallengren.

– Man kan i princip säga att det inte finns några begränsningar i vilka åtgärder smittskyddsläkarna kan vidta.

Felaktiga uppgifter i bland annat en tysk forskningsartikel har orsakat förvirring enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, som citeras av Sveriges Radio. Artikeln lät förstå att en person utan sjukdomssymtom spridit smittan vidare. Nu har Folkhälsomyndigheten bett Världshälsoorganisationen WHO förtydliga hur coronaviruset smittar.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att WHO gör ett klart uttalande när det gäller om man över huvud taget smittar innan man blir sjuk, säger Anders Tegnell till radion.

Följ ämnen i artikeln