M vill slopa preskriptionstiden för våldtäkter

Lisa Andersson/TT

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2019-07-09

Johan Forssell är Moderaternas rättspolitiske talesperson. Arkivbild.

Moderaterna vill inte ha någon bortre tidsgräns för när det kan väckas åtal i våldtäktsmål.

– Med modern teknik kan fler bli dömda, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Numera finns möjligheten för polisen att göra en så kallad familjespårning. Genom en familjespårning kan polisen hittat en dna-profil snarlik förövarens, någon som tillhör personens släkt.

För ett par månader sedan kunde en våldtäkt mot en åttaårig flicka som skedde 1995 klaras upp med den nya tekniken. Med detta i ryggen vill Moderaterna ta bort preskriptionstiden, vilket SVT var först med att rapportera.

– Vi har fört ett sådant här resonemang under en längre tid, men domen som kom i maj i år var en ögonöppnare.

– Vi vill inte att preskriptionstiden ska vara ett hinder när det finns tekniska möjligheter att klara upp grova brott, säger Johan Forssell till TT.

Tydlig signal

I dag ligger preskriptionstiden på tio respektive femton år för våldtäkt och grov våldtäkt. Moderaterna anser att en slopad preskriptionstid sänder en tydlig signal till dem som begår sexualbrott.

– Våldtäktsmän ska inte räkna med att kunna hålla sig undan. De kvinnor som blivit våldtagna ska få upprättelse.

Regeringens utredare har föreslagit att ta bort preskriptionstiden för grova sexualbrott mot barn – något alla partier ställer sig bakom. Men det räcker inte anser Moderaterna som kommer att lämna in en motion som även gäller vuxna när riksdagen öppnar i höst.

– Det här är ett fruktansvärt brott, den som utsätts kränks på ett allvarligt sätt. Det är hög tid att förändra reglerna så att fler blir dömda.

Vill ha utredning

Moderaterna vill även tillsätta en utredning för att göra en generell översyn kring preskriptionstider, men Johan Forssell vill inte spekulera kring vilka brott som i så fall skulle kunna omfattas.

– Det bör en utredning komma fram till, men brott som begås mot en person är särskilt allvarliga.