Larmet: Barn i högstadiet använder narkotika på skoltid

Publicerad 2018-03-19

Barn så unga som 13 år köper och använder cannabis på skoltid.

Det larmet kommer från föräldrar till elever på Kvarnbergsskolan i Huddinge.

– Det är en alarmerande situation, säger Lena, vars barn går på skolan.

Liknande problem finns på flera orter runtom i Sverige.

Det var de röda ögonen och stingsligheten som avslöjade honom.

När mamma Lena konfronterade sin 15-årige son erkände han att han rökt marijuana under en längre tid.

– Han sa att han kommit i kontakt med det för första gången när han var 13, och att han började själv när han var 14. Jag blev chockad, säger Lena till Aftonbladet.

De sociala myndigheterna kopplades in omedelbart. Dessutom ordnades ett möte med sonens skola, Kvarnbergsskolan i Huddinge söder om Stockholm. Under de månader som gått har det blivit många träffar med rektor och elevhälsan.

– Det värsta med detta är att elever köper och använder narkotikan under skoltid, och på skolans område. Jag har påtalat detta gång på gång, men de tar inte sitt ansvar. Skolledningen betonar bara att eleverna måste våga säga nej.

”Mycket skam och skuld”

Lena visste först inte hur utbredda problemen var. När hon diskuterade saken med andra föräldrar visade det sig dock att många familjer hade liknande erfarenheter.

– Det var flera som sa att deras barn också använt narkotika, men det är inget man pratar öppet om. Det finns så oerhört mycket skam och skuld i detta, säger hon.

– Skolan måste ta krafttag för att få stopp på detta. Jag vet inte vad man ska göra, men kanske kan fler rastvakter hjälpa. Något måste göras.

Polishundar sökte igenom skåpen

När Aftonbladet besöker Kvarnbergsskolan vittnar flera elever om att narkotika förekommer i anslutning till skolområdet.

– Jag såg det för första gången rätt nyligen. Det var en kille som visade för en annan att han hade marijuana i sin väska, säger Marcus Kiviharju, 16.

Han och kompisen Joacim Hägg, 17, går på Huddingegymnasiet som ligger alldeles intill Kvarnbergsskolan.

– Jag gick här i sjuan till nian också, men då hörde jag inte något om marijuana, säger Marcus.

– Det har pratats om att polisen ska komma för att söka igenom allas skåp med narkotikahundar. Det är bra att de vidtar åtgärder, men det är dåligt att det behövs, säger Joacim.

Håller stormöte

Senare i veckan har skolledningen kallat alla föräldrar till ett möte om situationen.

”Vi har kännedom om att det förekommer narkotika, främst cannabis, på skolan och vi vill därför bjuda in till informationskväll gällande detta”, skriver rektorerna i kallelsen.

– Vi märkte att det finns många frågor både bland eleverna och vårdnadshavarna. Därför bestämde vi oss för att arrangera det här mötet, säger rektorn Johanna Mellin.

– Vi vet att det finns elever som provat narkotika, och det är naturligtvis allvarligt. Samtidigt är det så att skolans värld är en spegling av hela samhället, och vi känner inte igen oss i bilden av att narkotikaanvändning skulle vara ett utbrett problem på skolans område eller i våra lokaler.

Både rektorn och kuratorn Johan Lusth slår tillbaka mot påståendet att skolan inte vidtagit några åtgärder.

– Skolledningen och elevhälsan har gjort massor av saker, men kanske kan vi bli bättre på att berätta för föräldrarna vad vi gör, säger Johan Lusth.

Fler använder narkotika oftare

På senare tid har liknande uppgifter kommit från en rad skolor runtom i Sverige. CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, kartlägger skolelevers narkotikaanvändning.

– Vi gör undersökningar bland elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet, så vi har ingen data för yngre personer än så, säger Isabella Gripe, utredare på CAN.

– Det vi har sett när vi frågar niondeklassare är att andelen som prövat cannabis ligger ganska still kring sex-sju procent. De senaste åren har dock andelen som uppger att de använder narkotika frekvent ökat.

Enligt Isabelle Gripe tenderar tonåringar som använder cannabis också att dricka sig berusade i högre utsträckning än andra.

– Den här gruppen har ofta flera olika problem, så det finns mycket att vinna på att uppmärksamma de här ungdomarna och ge dem stöd, säger hon.

Fotnot: Lena heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln