Brand vid tågspår – tågresenärer fast i dygn

avAnna Hansson, Cornelia Mikaelsson

NYHETER

En fem kilometer lång sträcka brinner längs banvallen i Västerbotten. Tågtrafiken är stoppad sedan igår kväll – och resenärerna kommer att bli flera dagar sena.

– Vi kommer att ställa in alla nattåg och ordna så att våra resenärer får bo på hotell, säger Dan Olofsson, vid SJ:s presstjänst.

Branden längs tågspåret startades troligtvis av ett godståg på lördag eftermiddag. Branden spred sig in i skogen och tågtrafiken stoppades under lördag kväll.

– Det är en en brand på en halv mil lång sträcka på spåret norr om Vännäs. Det går inte att köra tåg där och det finns inga andra spår, säger Dan Olofsson, vid SJ:s pressjour.

Sträckan trafikerar nattåg mellan Göteborg, Stockholm, Luleå och Narvik.

Fyra tåg stannades under natten och kördes in till närliggande stationer.

Foto: Läsarbild.
Rökmoln utmed järnvägen norr om Vännäs.

Vattenbombar branden

Branden bekämpas med helikoptrar och hemvärnet är inkopplade i släckningsarbetet.

– Vi har två helikoptrar i luften som vattenbombar, hemvärnet är här med 15 personer och vi är ungefär 15 från räddningstjänsten, säger Lars Kinnunen, räddningsledare i Vännäs.

Ställer in tågen under söndagen

På söndagen meddelade SJ att även de tåg som skulle avgå under söndag kväll är inställda och att tågtrafiken kommer igång tidigast på måndag kväll. 2 000 resenärer berörs av förseningarna.

– Vi kommer att ordna så att våra resenärer får bo på hotell. Tågen går en bra bit över 100 mil så vi kan inte ersätta dem med buss, säger Dan Olofsson, vid SJ:s pressjour.

Det innebär att resan för de resenärer som satte sig på nattåget i lördagskväll kommer att ta minst tre nätter – istället för en.

– Vi har ingen möjlighet att köra på något annat sätt. Resenärerna får tillbaka pengar för biljetten och vi kompenserar extra, säger Dan Olofsson.

Långa väntetider i kundtjänsten

SJ rekommenderar de som behöver resa till övre Norrland under söndagen rekommenderas att söka andra alternativ.

Samtidigt är väntetiderna till SJ:s kundtjänst så långa att extra resurser har satts in.

”Tågstoppet på övre Norrland och den pågående avstängningen av Getingmidjan i Stockholm har tyvärr skapat långa väntetider i SJ:s kundtjänst”, skriver SJ i ett pressmeddelande.

”Alla vill bara komma härifrån”

Monica Olausson lämnade Boden sent på lördagskvällen och skulle vara framme i Gävle tidigt på söndag morgon.

När hon vaknade på morgonen hade nattåget bara kommit till Jörn.

– Det är ungefär 14 mil mellan Jörn och Boden. Vi var i Jörn fram till klockan ett sedan meddelade SJ att vi skulle köra tillbaka till Luleå för att det brann vid spåren i Vännäs.

Tåget kom bara till Boden - sedan blev det stopp i trafiken. Vid 17-tiden på söndagen har tåget fortfarande inte kunnat köra vidare.

– Vi står en bit utanför Boden men vi får inte grönt ljus för att köra vidare. Jag vill bara kliva av tåget. Det är så dåligt skött, säger Monica Olausson.

Hon berättar att många resenärer tycker att informationen från SJ har varit bristande.

– Vi vet ingenting och får knappt någon information. Folk beställer taxi och flyg. Alla vill bara komma härifrån.

Det har du rätt till som tågresenär 00:58
ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Vännäs