Här kastar M-toppen Alliansen-tröjan i soptunnan

Publicerad 2019-01-11

Flera moderater och kristdemokrater har uttryckt besvikelse över Annie Lööfs besked om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Men få har varit lika tydliga som Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Jessica Polfjärd.

På sin Facebook har hon lagt upp en bild där hon kastar en orange Alliansen-tröja i en soptunna med texten ”Bye bye”.

Under en pressträff på fredagseftermiddagen meddelade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att C, L, S och MP nått en överenskommelse i regeringsbildningen.

I ett gemensamt dokument finns ett utkast över 73 sakpolitiska punkter som partierna enats om för att släppa fram en regering bestående av MP och S, där Stefan Löfven sitter kvar som statsminister.

”Svek mot alla väljare”

Flera moderater och kristdemokrater har reagerat starkt på beskedet att två allianspartier nu släpper fram en socialdemokratisk statsminister.

– Om dagens besked blir verklighet spräcker C och L Alliansen. Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier i praktiken blir del av en S- eller MP-regering, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Han kallar också beslutet ett ”svek mot alla de väljare som röstat på någon av Allianspartierna”.

Även Ebba Busch Thor menar att det är ett svek mot Alliansen.

– Jag beklagar att de väljer att lämna Alliansen, säger hon.

Kastar Alliansen-tröja – ”Bye bye”

Trots att många har varit besvikna har få personers kommunikation varit lika tydlig som M-toppen Jessica Polfjärds.

I ett inlägg på Facebook har hon publicerat en bild där hon slänger en orange Alliansen-tröja i en soptunna. ”Bye bye” står det över bilden och i bildtexten skriver Polfjärd:

”Kastar saker som tydligen inte längre behövs.”

Jessica Polfjärd tillträdde som Moderaternas gruppledare i riksdagen den 13 januari 2015 och ersattes senare av Tobias Billström. Den 3 oktober 2017 utsågs hon till partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.

Aftonbladet har sökt Jessica Polfjärd.