100 dagar till brexit och ingen har en aning

Hundra dagar återstår till brexit men ingen har en aning om vad som kommer att hända.

Premiärminister Theresa Mays nya taktik att försöka skrämma Bryssel till fler eftergifter är dömd att misslyckas.

Mitt tips är att EU går med på att skjuta fram deadline för brexit.

Mays order till de olika ministerierna att till en kostnad av 25 miljarder kronor planera fullt ut för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal är ett sista desperat försök att rädda det brexit-avtal som hon förhandlat fram med Bryssel.

Samtidigt är det ett öppet hot mot både Bryssel och sina egna bångstyriga parlamentariker att om de inte ändrar sina positioner så står katastrofen för dörren. För Storbritannien innebär det ekonomisk ruin att lämna EU utan ett avtal, åtminstone under ett antal år framöver. Men det vore ett hårt slag även mot EU och många av dess medlemsländer. Alla skulle förlora på det.

Dessutom skulle ett sådant scenario nästan garanterat sluta med ett brittiskt nyval och en stor risk för att labour skulle få ta över den politiska makten.

Mays problem är att väldigt få tar hennes hot på allvar oavsett hur mycket medierna rapporterar om riskerna för stopp för flygtrafiken, milslånga lastbilköer vid gränserna och ökad arbetslöshet.
Skälet är att det enda alternativ som det finns majoritet för i det brittiska parlamentet är att stoppa en avtalslös krasch ut ur EU.

Ingen brexit

Så även om både britterna och EU nu gör upp beredskapsplaner för en avtalslös skilsmässa så är det ingen av dem som på allvar tror på det alternativet.

I Bryssel lutar alltfler år att May kommer att tvingas utlysa en andra folkomröstning om brexit. En omröstning som kan sluta med att Storbritannien lämnar med Mays avtal eller att brexit inte blir av överhuvudtaget.

Storbritannien står inför sitt kanske mest omvälvande beslut sedan andra världskriget men ändå agerar landets ledning som om den vore lamslagen. May har skjutit upp omröstningen om brexitavtalet till mitten av januari i hopp om att tidspressen ska få kritikerna inom det egna partiet att blir rädda, ändra sig och rösta för. Chansen att det ska hända är minimal. Lika liten är chansen att EU ska gå med på att omförhandla avtalet.

När Mays avtal röstas ner i parlamentet några veckor in på det nya året återstår bara drygt två månader tills britterna ska lämna den 29 mars. Utan att det finns en lösning.

Ny omröstning

I det läget är det sannolikt att britterna av ren självbevarelsedrift begär att få mer tid på sig och att EU av samma skäl går med på att flytta fram deadline, kanske med sex månader eller ett år. Tillräckligt med tid för att britterna ska kunna utlysa en ny folkomröstning där befolkningen får ta ställning till Mays avtal men där alternativet mycket väl kan vara att stanna kvar inom EU eller en mjukare brexit efter modell Norge.

Pressen på May ökar för varje dag som går. Näringslivet, normalt det konservativa partiets närmaste vän, klagar alltmer högljutt över att det inte vet vad som kommer att gälla och därför inte kan förbereda sig.

I ett gemensamt uttalande skräder Brittiska industriförbundet och ett antal andra tunga näringslivsorganisationer inte på orden när de kritiserar hur frågan om brexit hanterats.

– Affärsvärlden har med fasa sett på medan politikerna ägnat sig åt interna fraktionsstrider i stället för att ta de pratiska steg som näringslivet behöver för att få klarhet. De hundra dagar som återstår är inte tillräckligt med tid för att undvika allvarliga störningar. Istället för att investera pengar och öka produktiviteten tvingas företagen nu dirigera om pengar till beredskapsplanering.

Total sågning

En sådan total sågning måste kännas ända in i märgen på en konservativ partiledare och regering.

EU-domstolen slog i förra veckan fast att britterna när som helst kan dra tillbaka sitt beslut att utlösa paragraf 50 om utträde ur EU. Något som ytterligare ökar trycket på Theresa May att dra i nödbromsen innan hon låter landet hoppa ner i en oviss avgrund.