Sex män åtalas för terrorbrott med IS-koppling

TT

Publicerad 2018-12-27

Sex personer åtalas misstänkta för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering. Arkivbild.

De misstänks ha samlat stora mängder kemikalier i syfte att döda – och för att ha skickat pengar till terrorgruppen IS.

Förutom beslagtagna kemikalier består bevisningen mot de sex män som nu åtalas bland annat av chattkonversationer, sökningar på nätet och bilder på Instagram.

Tre av männen åtalas för förberedelse till terrorbrott, vid Solna tingsrätt. De anklagas för att ha samlat på sig stora mängder kemikalier och annan utrustning, enligt åklagaren i syfte att döda och skada människor. Enligt åtalet hade det planerade brottet kunnat skada Sverige allvarligt.

De tre plus ytterligare tre personer åtalas också för terrorfinansiering. Det handlar om pengar som skickats utomlands för att komma terrorgruppen IS verksamhet till gagn.

Enligt åtalet ska de sex männen vid ett stort antal tillfällen ha chattat med varandra om de misstänkta brotten. Åklagaren åberopar bland annat en mängd chattkonversationer och sökningar på nätet, som ska styrka att tre av männen planerade att begå ett terrorattentat samt att de har någon form av koppling till IS.

Det framgår även att åklagaren gör kopplingar mellan det planerade dådet och ett antal bilder på platser i Storstockholm som en av de åtalade har publicerat på Instagram.

De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund, i Jämtland, och på olika platser i Stockholmsområdet. Fem av männen är uzbekiska medborgare medan den sjätte kommer från Kirgizistan.

Ovanligt många

Fem av de sex sitter just nu häktade på olika platser i Stockholmsområdet. Tre av dem greps vid razzior den 30 april i Akalla och Strömsund. Övriga två greps och häktades i juni respektive oktober. De kommer från Uzbekistan och Kirgizistan.

Åtal för förberedelse till terrorbrott är ovanligt. Sedan 2005 rör det sig om fyra fall, enligt en sammanställning från Försvarshögskolan. I det här ärendet är också omfattningen ovanlig, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Det brukar vara enskilda individer. Det är väldigt ovanligt att det är så många personer. Det har vi aldrig haft innan riktigt, har Ranstorp berättat för TT.

Minst en av de misstänkta ska enligt tidigare uppgift till TT ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som dömts till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Enligt Magnus Ranstorp intensifierades Säpos insatser i den centralasiatiska miljön i Sverige efter dådet.

"Har förklarat"

Samtliga inblandade har nekat till brott. Enligt Kristofer Stahre, som försvarar en av de tre som åtalas för föreberedelse till terroristbrott, lider åklagaren brist på konkreta bevis mot hans klient.

– Problemet är att det inte finns någon direkt bevisning som stödjer åklagarens påstående om förberedelse till terrorbrott, utan det rör sig framförallt om indicier som min klient har lämnat en förklaring till i stora delar, säger Stahre, till TT.

Rättegången är tänkt att inledas den 7 januari och avslutas i början av februari.