Kandidaternas känga till Göran Hägglund

Publicerad 2015-02-23

För "ensidigt" och "ängsligt"

Två av toppkandidaterna till partiledarposten i KD möttes i kvällens Agenda.

Efter sändningen gav både Acko Ankarberg och Ebba Busch Thor en känga till Göran Hägglund.

– Det har alltför ofta varit en ängslighet när vi kommer med förslag, säger Acko Ankarberg.

Striden om vem som ska bli Göran Hägglunds efterträdare är i full gång.

I kväll gästade två av toppkandidaterna, Acko Ankarberg och Ebba Busch Thor, SVT:s Agenda.

Efter sändningen träffade Aftonbladet kandidaterna – som nu går till gemensam attack mot partiets nuvarande politik.

Fullföljer inte förslag

Enligt Acko Ankarberg måste KD bli ett mycket modigare parti.

– Det har alltför ofta varit en ängslighet när vi kommer med förslag. Vi fullföljer dem inte och gör dem inte fullt ut. Vi behöver återgå till att hitta samhällsproblemen, komma med förslag som är konkreta där vi står för dem hela vägen, säger hon och tar migration som exempel där man lyckats.

Är det här en kritik mot Hägglund?

– Det handlar om hela partiet. Ta frågan om att förstatliga sjukvården som vår valanalys sa var en fördel för oss inför valet. Det hade varit bättre om hela partiet hade slutit upp på ett annat sätt. Jag tror det fanns en försiktighet i frågan om hur vi ska göra detta.

Det har blivit för ensidigt

Ebba Busch Thor anser att KD:s problem tidigare har varit att man "valt olika politiska riktningar vartannat år". Nu vill hon se en större tydlighet och vad hon kallar "ett kristdemokratiskt perspektiv".

– Jag tycker det har blivit för ensidigt när man säger att Kristdemokraterna ska specificera sig inom ett specifikt område. För mig är det viktigare att man känner igen det kristdemokratiska perspektivet.

Måste ni inte ha profilfrågor så länge ni ingår i Alliansen?

– Vi ska ge relevanta svar på aktuella samhällsutmaningar. Nu har vi en stor utmaningen med en misslyckad integration i Sverige. Då behöver vi ge konkreta kristdemokratiska förslag på de utmaningarna. Dyker det upp en annan samhällsutmaning ska man känna igen den kristdemokratiska rösten i den utmaningen.

Den 25 april hålls ett extra riksting där den nya partiledaren ska väljas. Förutom Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg har riksdagsledamöterna Penilla Gunther och Jakob Forssmed pekats ut som de mest tänkbara kandidaterna.