Svensk uppges vara kidnappad i Mali

Uppdaterad 2011-11-26 | Publicerad 2011-11-25

Nu evakueras alla turister

Svensken ska ha kidnappats i Timbuktu, Mali. Obs. Bilden är en arkivbild.

Tre personer kidnappades - en sköts till döds av beväpnade män i Mali på fredagen.

En av de kidnappade uppges vara svensk.

Nu evakueras turister.

De fyra västerlänningarna befann sig på fredagseftermiddagen på en restaurang på torget i Timbuktu, Mali, när de överfölls och fördes bort av beväpnade män.

En av dem, en tysk medborgare, sköts enligt vittnen till döds när han gjorde motstånd och vägrade kliva in i den bil som skulle föra bort dem.

Svensk bland kidnappade

Det har cirkulerat olika uppgifter i medierna om de kidnappades nationaliteter.

Enligt den malesiska regeringen är alla fyra europeiska turister. Och en guide som blev vittne till händelsen säger till nyhetsbyrån AP att det handlar om en svensk, en holländare och en sydafrikan med brittiskt medborgarskap.

Det styrks av säkerhetskällor i Mali som AFP pratat med. Källan bekräftar att en av de tre kidnappade personerna ska vara svensk.

”Kommenterar inte”

Svenska UD känner till uppgifterna om att en svensk rapporterats kidnappad i Mali, men hänvisar till Rikspolisstyrelsen.

– Jag har också nåtts av de uppgifterna, men när det gäller svenskar som kidnappas i Sverige eller utomlands är det ingenting vi kommenterar av säkerhetsskäl, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

På torsdagen kidnappades två fransmän från sitt hotell i samma område. Ett antal franska soldater som befann sig i region för utbildning ska delta i sökandet efter de kidnappade fransmännen, enligt AFP.

UD avråder från resor

Kidnappningar av västerlänningar är inte ovanligt i Mali, och UD avråde därför till resor till de tre nordliga regionerna Kidal, Gao och Timbuktu. Även resande till andra delar av landet bör vara försiktiga. I nuläget ska minst nio västerlänningar vara kidnappade i regionen.

Efter de senaste dagarnaskritiska säkerhetsläge för västerlänningar tycks nu regeringen i Mali reagera.

Cirka tio utländska turister har evakuerats från Timbuktu med fly, uppger flygplatskällor i Mali för AFP. Gruppen fördes till staden Mopti, ungefär halvvägs till huvudstaden Bamako.

Ungefär lika många turister till ska senare evakueras längre söderut, till huvudstaden Bamako.

Den västafrikanska falangen av terrornätverket al-Qaida misstänks ligga bakom fredagens dåd.