Här är landets fulaste byggnad

Publicerad 2019-03-20

Var ligger egentligen landets fulaste nybygge? Om man frågar de tusentals personer som deltagit i omröstningen till Arkitekturupprorets pris för Sveriges fulaste nybygge – det så kallade Kasper Kalkon-priset – är svaret solklart: i Malmö.

På överlägsen första plats hamnar det så kallade "rosthuset" i Malmö. Ett flerfamiljshus med centralt läge vars fasad är helt klädd i corténplåt. Huset, som började byggas 2016, fick drygt en sjättedel av alla röster i tävlingen.

Den kommunala ägaren Mkb hävdar dock att huset, trots den påstådda fulheten, var det mest populära nybygget att flytta till under förra året, skriver Sydsvenskan. Men fult är det – det tycker i alla fall Sigvald Freylander som är ordförande i föreningen Arkitekturupproret.

– Allmän förortsbebyggelse som är pastischer på miljonprogrammet är bedrövligt. Klär man dessutom in det i rostig plåt så är något allvarligt stört i tidsandan, säger han till TT och fortsätter:

– Om man jämför med det som vi byggt genom historien så är det här bara en kopia av en kopia av allt fult som byggts.

Silvermedaljen tilldelas Konghällaområdet i Kungälv och på tredje plats hamnar Projekt Solsidan i Huskvarna.

Totalt var 15 olika byggnader runt om i landet nominerade i fulhetstävlingen, som totalt lockade 6 000 att rösta på föreningens Facebooksida. Själva priset är enligt Arkitekturupproret tänkt att vara en motpol till det prestigefyllda Kasper Salin-priset som delas ut av branschorganisationen Sveriges Arkitekter varje år.

Följ ämnen i artikeln