”Det är ett milt kallt krig”

Publicerad 2013-09-07

Experten om Putin och Obama: ”Blir svårt att lösa konflikter”

Trots ett ”vänskapligt möte” mellan USA och Ryssland är läget fortfarande låst.

Och enligt experten ska man ta hoten och tjuvnypen mellan Obama och Putin på allvar.

– Det blir svårare att lösa konflikter i världen på grund av att de hamnar på olika sidor. Man kan kalla det ett ”milt kallt krig”, säger Rysslandsexperten Kristian Gerner.

G20-mötet i S:t Petersburg är avslutat.

Under tjugo minuter träffades Obama och Putin – men trots det står de fortfarande långt ifrån varandra när det gäller det akuta läget i Syrien.

”Ta hoten på allvar”

Och enligt experten ska man ta hoten och tjuvnypen mellan de två stormakterna på allvar.

– Man ska ta dem allvarligt på det sättet att Ryssland vill visa USA att de inte har makten att ställa till det för Assad, säger Kristian Gerner, Rysslandsexpert och professor.

Enligt honom är situationen i ett ”låst läge”.

– På grund av Obamas uttalanden tvingas USA in i rollen som världspolis. Då framstår Ryssland som ett alternativ till USA, och det är lite det som är Putins linje. Problemet är att Putin försöker hitta ett sätt att försvara stormaktsställningen.

”Milt kallt krig”

Han påpekar att det aldrig kommer leda till en direkt konfrontation mellan USA och Ryssland.

– Men det blir svårare att lösa konflikter i världen på grund av att de hamnar på olika sidor. Indirekt blir ju varken USA eller Ryssland lidande, utan de verkligt lidande blir Mellanöstern och kanske även andra delar av världen. Man kan kalla det ett ”milt kallt krig”, säger Kristian Gerner.