Hatsajt till angrepp mot Handelsbanken - hänger ut anställda

Publicerad 2013-08-01

Ytterligare en person hängdes ut då han råkade ha liknande namn.

Handelsbanken stängde ner donationkontot till en hatsajt.

Då hämnades de med att hänga ut anställda och ytterligare en man som råkade ha ett liknande namn.

– Vi har vidtagit åtgärder, säger Handelsbankens presschef till Aftonbladet.

Det var under tisdagen som Handelsbanken stängde ner ett donationskonto som tros ha slussat pengar till den rasistiska och djupt främlingsfientliga sajten Exponerat. Exponerat anser att agerandet är olagligt och inledde en hämndaktion mot tre av bankens anställda som slutade med att fel person – utan ankytning till banken – hängdes ut. Nu har Handelsbanken vidtagit åtgärder.

– Det är ett känsligt ärende, säger presstalesmannen Henrik Westman till Aftonbladet.

”Vi har vidtagit åtgärder”

De tre anställda, som sägs ha tagit beslutet att stänga ner donationskontot, fick i går sina namn uthängda på Exponerat i ett argt inlägg som riktas mot banken. I kommentarsfältet skrivs flera hatiska inlägg om banken och de tre anställda och läsarna uppmanas att byta bank.

På Handelsbanken tar man händelsen på stort allvar.

– Det är klart att vi vidtagit vissa åtgärder. Men det här är ett kundärende och vi diskuterar aldrig ett kundärende med någon annan än kunden själv med hänsyn till banksekretessen, säger Westman.

Har kundärendet blivit ett polisärende ännu? 

– Det vill jag inte kommentera.

Hängde ut fel person

Utöver de tre anställda har ytterligare en person blivit uthängd på hatsajten. Mannens misstag? Han råkar ha ett namn som liknar ett av de som tog beslutet om donationskontot – och han är vänsterpartist, något som kommenteras friskt på sajten.

Mannens namn, bild, ålder, adress och personnummer skrevs ut innan de insåg misstaget. Nu har Exponerat skrivit ett ursäktande inlägg, men originalartikeln med vänsterpartisten finns ändå kvar på sajten.

“Vi ber tusenfalt om ursäkt till alla berörda men kan tyvärr inte få det ogjort. Möjligtvis är

dessa två personer släkt med varandra, men det är inget vi spekulerar i, och inget som förändrar misstaget. Vi vill i alla fall vara ärliga så fort som möjligt och gå ut med denna dementi innan vi hänger oss. Summan av kardemumman är ändå att Handelsbanken på ett felaktigt och vidrigt sätt släckt kontot och inte varit sanningsenliga", står det att läsa på Exponerat.

Drivs av en dömd pedofil

Exponerat.info saknar, precis som hatbloggen Avpixlat, både ansvarig utgivare och utgivarbevis. Huvudmannen bakom sajten, som själv är en dömd pedofil, har gjort sig kända för att hänga ut brottslingar för att sen kräva ersättning för att ta bort deras namn från sidan.

– Och? Om vi nu skulle göra det, så gör vi väl vad fan vi vill, vi lägger ner tid och pengar på det här. Eller hur? Vi gör precis vad vi vill, har han tidigare sagt till det journalistiska nätverket Researchgruppen.

Aftonbladet har sökt den man som hängdes ut av misstag.