Nord och Syd möts om högtalarbråk

Publicerad 2015-08-22

Sydkoreas högljudda propaganda längs med gränsen har fått Nordkorea att hota med anfall.

I ett försök att stoppa en militär konfrontation sitter nu parterna i samtal med varandra.

Nordkorea har sagt sig vara redo för "fullskaligt krig" om inte Sydkorea senast klockan 10.30 i dag, svensk tid, stängt av de jättelika högtalaranläggningar som sänder propaganda över gränsen.

Sitter i samtal

"Vi har nått gränsen till krig och utvecklingen kan inte vridas tillbaka", hette det i ett uttalande från det nordkoreanska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

Men under lördagsmorgonen, svensk tid, bara timmar innan deadline meddelade Sydkorea att representanter för ländernas ledare skulle träffas i gränsbyn Panmunjon, där vapenstilleståndet mellan länderna undertecknades klockan 11, svensk tid.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska initiativet till samtalen ha kommit från Nordkorea.

Samtalen pågår nu.

Har flyttat artilleri till gränsen

Spänningarna mellan de båda länderna är högre än på länge, sedan Nordkorea i torsdags besköt en högtalare med artillerield, vilket fick Sydkorea att besvara elden.

Källor inom den sydkoreanska militären säger till Reuters att Nordkorea flyttat artilleri till gränsen, vilket kan tyda på att landet återigen siktat in sig på att attackera någon av de elva högtalaranläggningarna.

– Båda sidor har enorma mängder artilleri vid gränsen. Läget försvåras av att Sydkoreas konservativa president Park Geun-Hye har frångått principen om proportionalitet. Hon hotar med minst tre gånger kraftigare attacker om Nordkorea attackerar, vilket kan leda till allvarliga misstag, säger Song-Hak Ra, Nordkoreaexpert och utrikesreporter på finska YLE, till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln