En tidsfråga innan Theresa May faller

Theresa May är på väg att bli ännu ett offer för sitt eget partis splittring över EU.

Ett skäl till att brexit-förhandlingarna går så trögt är att hon är kraftigt försvagad på hemmaplan.

Det är sannolikt bara en tidsfråga innan hon ryker.

Dagens besked från EU:s toppförhandlare om att brexit-förhandlingarna i princip står still kommer inte oväntat.
Britternas förhandlingstaktik är att i det längsta låta bli att säga hur stor del av notan på 60 miljarder euro de är beredda att betala för sitt utträde. EU:s motdrag är att inte börja förhandlingarna om ett nytt handelsavtal utan att få en garanti för att britterna betalar.

Båda sidor förlorar på limboläget men det är britterna som har mest bråttom. Nås inte en uppgörelse om att nytt avtal med EU inom ett år så riskerar de att bli helt utan avtal, en så kallad hård brexit. Det kan bli mycket kostsamt ekonomiskt.

Men samtidigt som det brådskar kan Mays regering inte enas om vad de egentligen vill och vad som kan vara möjligt att uppnå. Normalt borde premiärministern peka ut färdriktningen och de övriga i konservativa partiet följa efter.

Nyval i onödan

Så funkar det inte i konservativa partiet.

Ända sedan hon helt i onödan utlyste nyval i maj och förlorade sin egen majoritet har hennes ställning successivt undergrävts. Inte blev det bättre på partikongressen för några veckor sedan när hon tappade rösten medan hon höll sitt linjetal samtidigt som en grupp egna parlamentsledamöter krävde hennes avgång och ett nytt partiledarval. Ledaren för den May-kritiska falangen hävdar att han har stöd från minst 30 andra parlamentsledamöter som ännu inte är beredda att träda fram öppet.

Hennes utrikesminister Boris Johnston motsäger henne när det gäller positionerna i brexitförhandlingarna. Många har uppmanat henne att sparka honom men May fruktar att hon då får ännu en slagskraftig kritiker utanför regeringen.

Skadeskjuten

May är som en skadeskjuten fågel i ett läge när Storbritannien behöver ha en kraftfull ledare med starkt stöd på hemmaplan som kan förhandla fram ett bra handelavtal med EU.

Hon har helt enkelt hamnat i en lika prekär situation som alla toryledare före henne sedan landet blev EU-medlem. Trots folkomröstningen om brexit fortsätter Europafrågan att klyva det konservativa partiet mitt itu. De som röstade för brexit bevakar minutiöst Mays varje rörelse för att se att hon inte faller ur kurs medan de mer EU-vänliga vill rädda vad som går av medlemskapet. De ser hur förhandlingarna med EU är på väg att styra landet mot ekonomiskt katastrof, åtminstone kortsiktigt.

Vill inte ge besked

Hur hon än gör kommer hon inte att kunna tillfredsställa sitt eget splittrade parti. Hon är så orolig för att dra på sig kritik att hon i en utfrågning tidigare i veckan vägrade svara på om hon ifall det var en omröstning idag skulle rösta för brexit. Alla vet ju att hon i folkomröstningen förra året, representerade stanna kvar-sidan.

Fram till nyvalet litade partikamraterna på att honskulle leverera en bra brexit. Nu är alltfler beredda att mata hajarna med henne.

Hennes smala lycka så här långt är att det inte finns någon självklar utmanare. Därför kan hon stappla vidare, alltmer skadeskjuten. Men det är mer frågan om när hon ryker än om.

Brexit kommer att fälla henne. Precis som den fällde David Cameron före henne.