Trumpsupportrarnas uppmaning inför åtalet: Beväpna er

Publicerad 2023-06-13

MIAMI. Massprotester planeras utanför domstolen där Trump arresteras under tisdagen.
Flera supportrar säger att de kommer att dyka upp beväpnade.
”Jag vill ha blod”, skriver användare på onlineforum.

Åtalet mot Donald Trump har släppt lös en våg av hot om våld från anhängare för att försvara expresidenten.
På plats i Miami trappas säkerheten kring domstolsbyggnaden upp, samtidigt som FBI-agenter jobbar aktivt för att identifiera möjliga hot på nätet.
Trump har själv uppmuntrat till massprotester, och när åtalet offentliggjordes i fredags skrev han ”SES I MIAMI PÅ TISDAG!!!”.

Uppmaningen får nu supportrar att strömma mot Miami. En protest utanför domstolen har bland annat marknadsförts i chattkanaler av Proud Boys, den högerextrema våldsbejakande grupp vars ledare dömts för konspiration av uppvigling efter 6 januari-attacken mot Kapitolium.

I Trumpvänliga nätforumet The Donald, som användes för att planera Kapitoliumstormningen lovar anonyma användare att dyka upp välbeväpnade. Andra talar om att köpa ammunition. Under en av Trumps egna socialamedieposter skriver en användare ”Jag vill ha blod. Jag vill ha fucking blod”, rapporterar Vice News.

Anklagas för 37 åtalspunkter

Donald Trump har landat i Miami och inom mindre än ett dygn – klockan 21 svensk tid på tisdagen – kommer han infinna sig i rättssalen för att höra de 37 åtalspunkter han anklagas för.
Brottsanklagelserna kretsar kring att han efter sin tid i Vita huset medvetet ska ha behållit hemligstämplade dokument som kan hota landets nationella säkerhet, bland annat topphemliga dokument som beskriver USA:s kärnvapenkapacitet. Han anklagas också för att ha försökt hindra utredningen.

Sedan åtalet offentliggjordes har han hetsat mot Justitiedepartementet, Biden, och åklagaren, som han kallar ”störd” och ”Trump-hatare”. Enligt Trump är åtalet politiskt motiverat, orkestrerat för att stoppa honom från att ställa upp i presidentvalet 2024.

”Vi är i krig”

Det är inte bara på nätet hot om våld förekommer, flera topprepublikaner har också piskat upp stämningen inför Trumps domstolsförhandling.

Kari Lake, en republikan från Arizona som omfamnat konspirationer om valfusk, har åkt till Florida för att närvara.

Hon hintar om att Trumps åtal kan bemötas med våld, och sa i helgen att hon och flera andra supportrar är medlemmar av vapenlobbyorganisationen NRA.
– Om ni vill komma åt president Trump, måste ni gå genom mig – och 75 miljoner andra amerikaner precis som mig, sa hon under talet, och möttes av jubel, och:

– Vi är i krig, folk, vi är i krig.

Republikanske kongressledamoten Andy Biggs twittrade ”vi har nu nått krigsfasen”, medan Trumps äldsta sons fästmö, Kimberly Guilfoyle postade orden ”Vedergällningen kommer”.
Enligt experter kan den politiskt laddade vålsretoriken från högt uppsatta republikaner farliga konsekvenser, och sipprar ner till både vanliga Trumpsupportrar och högerextrema grupper.

Paralleller till 6 januari

Även på Trumps sociala plattform Truth Social ekade stridsropen, bland annat postade en anonym användare: ”Detta är en krigsförklaring mot amerikanska folket. Det är dags att vi, folket, nyttjar vår rätt att bära vapen och bränner korruptionen ut ur DC”.
Hoten får många att dra paralleller till den dödliga 6 januari-attacken mot Kapitolium, då Trump också uppmanade anhängare att protestera. ”Kommer bli vilt!”, twittrade han då.

Än idag, två år senare, visar undersökningar att över 4 procent, runt 12 miljoner amerikaner, anser att våld är motiverat för att åter föra Donald Trump till makten, enligt en färsk undersökning av University of Chicagos Project on Security & Threats (CPOST).
Somliga Trumpsuppportrar har också uppmanat till fredliga protester. Andra vill inte protestera alls – av rädsla för att det kan vara en FBI-fälla.
Teorin är en konspiration, sprungen ur 6 januariattacken, där somliga Trumpanhängare felaktigt tror att stormningen arrangerades av FBI för att sätta dit dem.

Tungt beväpnad polis

När Aftonbladet är på plats utanför domstolen i Miami under måndagskvällen, syns ett fåtal poliser och säkerhetsåtgärder på torget utanför. Media har byggt tält och parkerat sina satellitbilar kring byggnaden. Inga Trumpsupportrar syns till.

Men under tisdagen väntas det bli annorlunda. Då väntas stora delar av området kring domstolen stängas ner, med kravallstaket och tungt beväpnad polis, rapporterar lokalkanalen 7News Miami.
Redan när FBI utförde räden för att ta tillbaka de hemligstämplade dokumenten från Trumps bostad i augusti i fjol ekade liknande krigsretorik på nätet, från både Trump och konservativa mediepersonligheter.

Den gången försökte en man från Ohio, beväpnad med ett halvautomatiskt gevär att bryta sig in på FBI:s fältkontor i Cincinnati, och dödades i en skjutning med polis.

Forskare som följer onlineextremism på oberoende tankesmedjan Advance Democracy, säger till CNN att de än så länge inte har sett specifika, detaljerade planer för våld i Miami under tisdagen.

Experter ser ännu inte en lika organiserad massmobilisering som inför Kapitoliumattacken 2021.

– Men, som vi såg under 6 januari-händelsen är det Trumps uttalanden som driver onlineretoriken och våld i den verkliga världen. Därför kan mycket bero på vad Trump säger om sina uppfattade motståndare, och vad han ber om från supportrar, de kommande dagarna, säger Daniel Jones, chef på Advance Democracytill CNN.