Morgan Johansson till Billström: ”Ljug inte”

Publicerad 2023-01-05

Efter utrikesminister Tobias Billströms motstridiga uttalanden om förbud mot att vifta med PKK-flaggor får han nu skarp kritik av förre justitieministern Morgan Johansson (S):

– Man ska naturligtvis aldrig ljuga om vad man sagt eller inte sagt. Billström måste klara ut turerna, skriver Johansson i en kommentar till Aftonbladet.

Under sitt besök i Ankara den 23 december sade utrikesminister Tobias Billström till nyhetsbyrån AA att det ska bli förbjudet att vifta med flaggor för terrorstämplade organisationer som PKK.

Billströms pressavdelning förnekade först att han uttalat sig på det viset. Men när Aftonbladet och tidningen Dagens ETC fick tillgång till den bandade intervjun med Billström visade det sig att den turkiska artikeln stämde. I intervjun sade den svenska utrikesministern:

– Vi kommer också längre fram lägga fram ett nytt lagförslag till riksdagen där vi gör det olagligt att sprida och propagera för terroristaktiviteter på vårt territorium, det kan inkludera en sån sak som att vifta med flaggor tillhörande terroristorganisationer. Detta kommer att börja gälla från 1 juni.

Utrikesminister Tobias Billström.

När Aftonbladet sökte Billström för en kommentar till det faktum att artikeln faktiskt stämde, återkom utrikesministern med en skriftlig kommentar:

”Det stämmer att riksdagen ska rösta om en ny lag som kriminaliserar deltagande i terrororganisationer den 7 mars. Den nya lagen förbjuder inte viftande med flaggor, men när lagen ska tillämpas kommer det att krävas olika bevis för att styrka deltagandet i en terrororganisation och där kan en flagga komma att spela roll. Mer exakt vad den nya lagen innebär kommer justitiedepartementet att återkomma till längre fram”, skrev utrikesministern.

Tidigare justitieministern Morgan Johansson (S)

Johansson: ”Ljug inte”

Tidiga justitieministern Morgan Johansson (S), som numera är vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, är kritisk till Billströms agerande. I en kommentar till Aftonbladet skriver han:

”Billströms olika uttalanden ger ett väldigt rörigt intryck. Man ska vara försiktig när man som statsråd försöker uttolka framtida lagstiftning, särskilt när det inte är ens eget sakområde och det rör en så känslig fråga som tryck- och yttrandefriheten.

Och man ska naturligtvis aldrig ljuga om vad man sagt eller inte sagt. Billström måste klara ut turerna kring det.

Den förra regeringen skärpte terrorlagstiftningen kraftigt, och vi förberedde också den nya lag som ska träda i kraft senare i år. Men vi har ännu inte sett regeringens slutliga förslag.

Det är Nato som Sverige ska gå med i, inte Turkiet. Sverige ska ha en stark terrorlagstiftning, men det är Sverige som sätter ramarna i förhållande till vår grundlag, inte Turkiet.”

Lögnbråk om PKK-flaggor mellan regeringen och S har blossat upp