Huka er pollenallergiker – naturen har laddat upp

Publicerad 2023-03-24

Kallt, regnigt och grått väder har hållit pollen tillbaka.

Men som alla allergiker vet kan man inte fly för evigt. Naturen bidar sin tid.

– Allt har liksom laddat upp och är redo att släppa allting. Och det är mycket.

Passa på att njuta av det trista vädret. I alla fall om du är pollenallergiker. I duggregnet står al, hassel och sälg fullproppade med pollen. Redo att förstöra vårkänslorna med kliande ögon och rinniga näsor.

– Allt har liksom laddat upp och är redo att släppa allting. Och det är mycket, säger Agneta Ekebom, intendent på Naturhistoriska riksmuseet som mäter pollenhalter vid ett tjugotal mätstationer runt om landet.

Det kan komma en ordentlig smäll av pollen.

Lugnet före stormen

Men exakt när pollenstormen brakar loss är svårt att säga. Allt beror på vädret.

– Det är egentligen inte kylan som är problemet. Det är regn och fukt som hållit tillbaka blomningen. Så det de väntar på är sol. Det behövs inte mycket nu.

Framför allt är det al som är den stora skurken framöver. Redan nu är halterna höga i Stockholmsområdet och norrut mot Gävle och Dalarna. Så fort det torkar upp kommer den slå ut i full blom i stora delar av landet. Men i kulisserna lurar hassel också.

Exakt när pollenstormen brakar loss är svårt att säga

– Den har också börjat blomma, men överskuggas av alen just nu där halterna är mycket högre. Den är ju bara en buske och inte lika vanlig. Dessutom är gränsen för dess utbredning ganska långt söderut.

Längst söderut i Skåne har våren kommit längst. Där har även sälgen och almen gjort entré på vårscenen. Om än lite blygsamt.

– Det är i de allra sydligaste delarna våren kommit lite längre. Med det ostadiga vädret är det fortfarande ingen förhöjd risk. Men det börjar komma igång.

Regn i söder och svinkallt i norr

Den närmaste tiden är det framför allt i Svealand man ska förbereda sig på höga pollenhalter. Men exakt var är svårt att sia om.

– Nu kommer det regnväder lite söderifrån och lite norrifrån, så det är där i mitten som det kommer vara störst risk. Men det är ett helt land och det är avlångt, så det är svårt att säga exakt. Till exempel är det svinkallt där uppe. Där händer ingenting.

Ber om hjälp

Förutom mätstationerna behöver Naturhistoriska riksmuseet allmänhetens hjälp för att kartlägga hur långt våren kommit. Därför uppmuntrar Agneta Ekebom alla att skicka in sina vårobservationer via hemsidan Naturens kalender.

– Vi behöver titta på hur det ser ut i naturen och hur långt den har kommit. Då behöver vi få hjälp. Det handlar om fenologi som det heter. Det vill säga vad som händer i naturen. Årstidsväxlingar. Det är det som gör att blomningen startar.

Följ ämnen i artikeln