Dömd till 22 års fängelse av Putins domare: ”Skäms ni inte”

Publicerad 2023-02-12

Sergej Furgal, 52, slog Putins önskekandidat och blev en bra guvernör i sibiriska Chabarovsk.

Det räckte för att han skulle gripas. Nu har han dömts till 22 års fängelse.

– Skäms ni inte, sade Furgal till domaren när beskedet kom.

Sergej Furgal vann med överlägsna siffror mot Putins kandidat i guvernörsvalet i Chabarovsk-regionen 2019, framför allt för att väljarna var trötta på Moskvas styrning.

När Furgal inte visade lojalitet med Putin och blev allt mer populär i hemstaden för sin ärliga, rättframma stil var hans öde beseglat.

Den 9 juli 2020 greps han plötsligt på gatan av spetsnaz-soldater som flugit in från huvudstaden. De satte handbojor på Furgal, körde direkt till flygplatsen och satte honom på ett plan till Lefortovo-häktet i Moskva.

Sergej Furgal i samband med rättegången i Moskva dit han fördes efter att ha gripits av spetsnaz-soldater.

Furgals väljare i Chabarovsk sju tidszoner österut var inte alls nöjda med kidnappningen av deras omtyckte guvernör. Ovanligt kraftiga protester med uppemot 50 000 deltagare – i en stad med 600 000 invånare – pågick i veckor efter gripandet. Demonstranterna skanderade ”Putin, avgå!” och ”Frihet”.

– När vår guvernör arresterades kände alla att det var som en personlig tragedi. Vi valde den här personen och nu känns det som att vi har blivit rånade, att han stals från oss av politiska skäl. Moskva har spottat oss i ansiktet, sade demonstranten Aleksandr till BBC:s utsände en vecka efter Furgals gripande.

Guvernören hade blivit mer populär än presidenten bland många invånare i Chabarovsk-regionen. Det blev hans fall.

Under fredagen, efter 2,5 år i häkte, dömdes Furgal till 22 års fängelse för två mord och ett mordförsök, som enligt åtalet utfördes 2004 och 2005.

När domaren Gennadij Tsoi frågade om ex-guvernören förstått domen svarade Furgal från gallerburen i rättssalen:

– Ers högvördighet, jag förstår domen. Men en sak är obegriplig: skäms ni inte? sade han enligt tidningen Meduza.

När Novaja Gazeta i november 2021 fick en intervju med Furgal i häktet svarade han på tidningens fråga om varför han trodde att han satt häktad:

– Jag vill leva i ett normalt land, där regionledarna är tillsatta för att försvara människor, inte för att råna dem. Det kanske är naivt, men sådan är jag. Jag visade att man kan leda en region utan stölder och mutor.

Att han verkligen skulle vara skyldig till två mord och ett mordförsök är inte sannolikt.

– Furgal kan ha varit inblandad i skumma affärer förr i tiden, men det var många andra regionala ledare också, som Putin gärna har gett sitt stöd. Det är tydligt att domen är politiskt motiverad. När Kreml beslutat att Furgal skulle bort, så letade de efter vilken som helst anledning som de kunde använda, säger Rysslandsexperten Mark Galeotti till BBC.

Aleksej Navalnyj medverkade via länk från fängelset i samband med att överklagade domen.

Sergej Furgal och Aleksej Navalnyj – dömd till 11,5 års fängelse – är långt ifrån de enda ryska politikerna som fått långa straff på senare tid.

Sedan invasionen inleddes i Ukraina har bland annat den oppositionelle politikern Ilja Jasjin dömts till 8,5 års fängelse för att han på internet berättade om de ryska soldaternas mord på fredliga invånare i Butja.

Lokalpolitikern Aleksej Gorinov i Moskva dömdes till 7 års fängelse för att han under ett politiskt sammanträde sade att det inte var lämpligt att arrangera en teckningstävling för barn samtidigt som det pågick ett krig i Ukraina.

Exakt samma straff som Sergej Furgal – 22 års fängelse – fick också journalisten Ivan Savfronov i september 2022, när han dömdes för landsförräderi. Safronov hävdade att åtalet var påhittat och berodde på hans grävande journalistik om ryska vapenaffärer.

En BBC-granskning visade att domen troligen berodde på Safronovs avslöjande att Ryssland hade sålt stridsflygplan till Egypten.

Lokalpolitikern Aleksej Gorinov dömdes till sju års fängelse. I domstolen höll han upp en skylt där det stod ”vill ni fortfarande ha det här kriget?”