USA:s anklagelse: De förser Ryssland med vapen

Publicerad 2023-05-12

Ett ryskt sanktionerat fartyg la till vid en sydafrikansk flottbas i december.

Nu är USA säkra på att Sydafrika försett Ryssland med vapen.

– Vi är säkra att vapen lastades ombord, säger USA:s ambassadör.

– Vi är säkra att vapen lastades ombord ett fartyg och jag skulle satsa mitt liv på sanningen i det påståendet, sa Reuben Brigety, USA:s ambassadör vid en presskonferens.

– Beväpningen av Ryssland från Sydafrika är oacceptabel.

Enligt USA har ett fartyg med sanktioner, ”Lady R”, lagt till vid en flottbas söder om huvudstaden Kapstaden i december. Där ska fartyget ha lastats med vapen och ammunition för att sedan ha återvänt till Ryssland, skriver BBC.

Sydafrika besvikna

Anklagelserna har väckt ilska och besvikelse från Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Men samtidigt har man uppgett att man ska tillsätta en oberoende utredning, under ledning av en pensionerad domare, som ska granska påståendet.

– Det är en besvikelse att USA:s ambassadör har intagit en kontraproduktiv offentlig hållning, sa en talesperson för sydafrikanska presidenten.

Oppositionens skuggförsvarsminister Kobus Marais har uttalat sig starkt kritiskt mot regeringspartiet ANC efter anklagelserna, rapporterar Daily Maverick.

– Det är oacceptabelt om ANC äventyrar Sydafrikas bästa intressen, för att gynna ANC:s ekonomiska intressen. Det är oförlåtligt. Det är förräderi.

USA anklagar Sydafrika för att förse Ryssland med vapen med hjälp av fartyget ”Lady R”

Skakande neutralitet

Sydafrika har inte fördömt den ryska invasionen av Ukraina och har inte infört några sanktioner mot Ryssland, utan man har sagt att man vill vara neutrala, skriver The Guardian.

Men det har varit flera tillfällen där kritiker menar att Sydafrika tagit ställning för Putin.

Landet arrangerade en tio dagars gemensam marin militärövning tillsammans med Ryssland och Kina. En övning som hölls samtidigt som årsdagen för invasionen av Ukraina.

Sydafrika har påtalat att man regelbundet håller liknande övningar med andra länder, som Frankrike och Storbritannien.

I april skakades neutraliteten igen då ett ett ryskt militärplan landade i Sydafrika mitt i natten och levererade vad försvarsmyndigheten beskriver som ”diplomatisk post”.

Alliansen Brics

USA är en av Sydafrikas största handelsparters. Men de har också samarbete med Ryssland genom alliansen Brics. Andra alliansmedlemmar är Brasilien, Kina och Indien.

Brics skulle ha ett toppmöte i Sydafrika i mars, och tanken var att ryske presidenten Vladimir Putin skulle delta.

Men hans närvaro fick ställas in efter att internationella brottsdomstolen (ICC) utfärdat en arresteringsorder mot honom. Vilket skulle innebära att Sydafrika hade varit tvugna att gripa Putin om ha dök upp på mötet.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa

Följ ämnen i artikeln