Kvinna döms för mordet på Lisbeth, 78

Publicerad 2024-04-06

Lisbeth Liljegren.

I december mördades Lisbeth Liljegren, 78, i Uppsala.

Nu har en kvinna dömts till rättspsykiatrisk vård för mord.

I december i fjol gick Lisbeth Liljegren, 78, till en butik i Uppsala för att köpa kaffe. Men på vägen dit blev hon attackerad av en kvinna och misshandlad till döds.

Nu har kvinnan, som är i 30-årsåldern, dömts till rättspsykiatrisk vård för mord.

– Bevisningen som pekar på den 29-åriga kvinnan är omfattande och entydig. Händelseförloppet fångades av en övervakningskamera och den avlidna kvinnans blod återfanns på den misstänkta, säger rättens ordförande rådmannen Johan Lundberg i domslutet.

Tingsrätten skriver att angreppet skedde helt oprovocerat.

– Den döda kvinnan har angripits på ett oerhört hänsynslöst sätt, säger Johan Lundberg.

Kvinnan döms också för flera fall av misshandel, olaga hot, våld mot tjänsteman och grovt våld mot tjänsteman.

Den dömda kvinnan.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att hon begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, som hon fortfarande lider av.

Den nu dömda kvinnan har sedan tidigare en historik av psykiatrisk tvångsvård och är sedan tidigare dömd för misshandel.

Efter attacken mot Lisbeth Liljegren i december hörde flera poliser av sig till Aftonbladet för att kritisera psykiatrivården.

– Den misstänkta kvinnan är välkänd hos polisen och har körts på rullande band till psykiatrin den senaste tiden på grund av allvarlig psykisk sjukdom. Vi poliser har bara väntat på att denna dagen ska komma eftersom den misstänkta kvinnan aldrig får hjälp med sin sjukdom. Ansvaret för detta ligger hos psykiatrin, har en polis tidigare sagt till Aftonbladet.

Området där Lisbeth slogs ihjäl.

Aftonbladet har tidigare pratat med Lisbeth Liljegrens döttrar, som beskriver henne som fylld av livsglädje och energi. Men nu har familjen lämnats med en tomhet.

– Man är förbannad och ledsen. Man funderar på varför det här hände? Vad ger någon rätten att ta en annans liv? sa hennes dotter Carina i december.

Följ ämnen i artikeln