S-toppen i möten med Chat Control-bolag: ”Mycket värdefullt”

Publicerad 2023-10-13

Heléne Fritzon (S) 

I oktober röstar EU-parlamentet om det kontroversiella lagförslaget Chat Control 2.0.

Teknikbolaget Thorn har lobbat hårt för förslaget, som kan innebära stora affärsmöjligheter. S-toppen Heléne Fritzon har en ledande roll i parlamentet och står bakom förslaget. Nu visar det sig att hon har hållit flera möten med bolaget i Bryssel.

– Det är mycket värdefullt att ta del av olika uppfattningar, skriver hon i en kommentar.

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) har hamnat i blåsväder efter avslöjanden om att hennes lagförslag om utökad elektronisk övervakning, som av kritiker kallas Chat Control 2.0, har tagits fram i nära samarbete med teknikbolaget Thorn.

Thorn utvecklar och säljer mjukvara som passar väl in med de krav som Chat Control ställer på teknikbolag som TikTok, Google och Meta.

Men även partikollegan i EU-parlamentet, Heléne Fritzon, har haft nära kontakter med Thorn om Chat Control 2.0.

Heléne Fritzon har försvarat förslaget med hänvisning till bekämpning av barnpornografi. Den nionde april i år skrev hon en debattartikel i SvD där hon propagerar för förslaget.

– Syftet är att skydda barn mot sexuella övergrepp på nätet, där internetföretagen får ett större ansvar att upptäcka och rapportera olagligt material. Förslaget bearbetas nu i Europaparlamentet där jag leder arbetet i jämställdhetsutskottet, skriver Heléne Fritzon i sin artikel.

EU- kommissionären Ylva Johansson (S)

S-ledamoten avvisar helt argumentet om att det handlar om massövervakning.

Vad som inte framgår av artikeln är det möte som Fritzon hade med Thorn tre veckor innan debattartikeln publicerades. Den 21 mars håller socialdemokraten ett möte i Bryssel med Thorn som handlar om det kommande lagförslaget från kommissionen.

”Alltid upp till politiken att formulera sina förslag”

Det är i egenskap av föredragande, alltså ansvarig i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, som Fritzon sitter i mötet med Thorn.

Aftonbladet har ställt flera frågor till Heléne Fritzon om mötet i Bryssel, bland annat hur mötet påverkat hennes hållning till Chat Control 2.0.

Fritzon har valt att via sin pressekreterare skicka uttalanden.

– Som tidigare kommunalråd och minister, men nu också som Europaparlamentariker, så träffar jag regelbundet medborgare, företagare samt företrädare för akademin och civilsamhället. Det är mycket värdefullt att ta del av olika uppfattningar, det är dock alltid upp till politiken att formulera sina förslag och ta ansvar för sina beslut, skriver S-ledamoten i sin kommentar.

Minst två möten med Thorn

Fritzon har också träffat Thorn i januari i år, under ett rundabordssamtal där även teknikjättar som Google, Meta, TikTok och Microsoft deltog vid sidan av barnrättighetsorganisationer.

Totalt har Fritzon haft elva möten med olika aktörer som rör Chat Control 2.0.

Thorn är registrerat som en välgörenhetsorganisation i EU:s register över lobbyism, men utvecklar alltså en kommersiell mjukvara till försäljning som passar väl in med lagförslagets motiv.

Totalt lägger bolaget mellan sju och åtta miljoner kronor på lobbyismen i EU.

– Vi har haft möten med flera organisationer i arbetet med lagstiftningen för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet, från internetjättar som Meta till organisationer som jobbar med att skydda barns rättigheter. Syftet med dessa möten är att höra vad olika aktörer har för syn på förslaget, så också i det här fallet, skriver Heléne Fritzon i sin kommentar till Aftonbladet.

I maj förra året gjorde Thorn ett uttalande om Chat Control 2.0, där bolaget bland annat skriver:

”Vi välkomnar kommissionens förslag och ser fram emot att arbeta med alla intressenter för att dela vår unika expertis och skapa en säkrare miljö online”.

I juni i år föredrog Heléne Fritzon lagförslaget för sitt utskott i parlamentet, där hon drog slutsatsen att:

”Denna förordning skulle kunna göra stor skillnad i kampen mot sexuella övergrepp mot barn för alla barn och bidra till en säkrare onlineupplevelse”.

Ashton Kutcher, en av grundarna av organisationen Thorn, tillsammans med företagets vd Julie Cordua.
Demonstration mot lagförslaget Chat Control 2.0 i Stockholm i maj.