Hotar slå till på nya platser: ”Går in i operationen”

Publicerad 2023-10-13

Israeliska trupper har slagit en järnring kring gränsen mot Gaza inför en möjlig markoffensiv.

Nu hotar Islamiska jihad med tvåfrontskrig.

– Västbanken träder nu officiellt in i operationen, säger en talesperson.

Följ ämnen
Israel

Hundratusentals israeliska soldater har kallats in och skickats till gränsområdena mot Gaza.

En uppgift är att skydda gränsen mot nya attacker från Hamas. Men det kan också handla om förberedelser inför en fullskalig markoffensiv av Gaza.

Samtidigt hotas man av ett tvåfrontskrig, skriver Newsweek.

Israelisk millitär på väg mot Gazaremsan på torsdagen.

”Striderna kan spridas”

En talesperson för terrorstämplade Islamiska jihads militära gren Al-Quds-brigaderna uppger i ett ljudmeddelande att man följer Hamas in i kriget.

I meddelandet uppger Islamiska jihad, den näst största militanta gruppen i Gazaremsan efter Hamas, att kriget kommer att sprida sig till Västbanken.

– Västbanken träder nu officiellt in i Al-Aqsa-operationen och striderna kan komma att spridas in i och runt de ockuperade territorierna, säger talespersonen Abu Hamza i ljudmeddelandet enligt iranska Mehr News Agency.

Uttalandet kommer samtidigt som uppgifter om att våld brutit ut vid gränsen till Västbanken.

Två gränspoliser ska ha skjutits av en palestinsk gärningsman i närheten av de muslimska kvarteren i Jerusalem, skriver The Guardian.

Rök stiger från byggnader i Gaza.

Hålls i privatbostäder

1 300 personer dödades i Hamas attacker när tusentals personer tog sig över gränsen i lördags och inledde en slakt i en rad städer och samhällen i södra Israel.

Israel svarade genast med upprepade flygangrepp mot Gaza. Under torsdagskvällen uppgavs 1 537 personer i Gaza ha dödats sedan motattackerna inleddes.

Samtidigt som Israel fortsätter bombningarna av Gaza hålls uppåt 150 personer av en rad nationaliteter som gisslan av Hamas i det instängda området.

Enligt Israels arméradio tyder underrättelseuppgifter på att de kidnappade har spridits ut över hela Gazaremsan. Vissa av dem ska hållas fångna i privatbostäder.

Man uppger att Hamas själva inte vet det exakta antalet personer som hålls fångna.

Under torsdagskvällen höll företrädare för Hamas en slags pressträff på engelska på Telegram för internationell media, skriver The Guardian.

Israeliska soldater omringar en man vid Gazaremsan.

Mardrömsscenario

Där uppgav man att ”den inledda militäroperation enbart var ett palestinskt beslut” och att ”ingen i gisslan kommer släppas innan de israeliska attackerna avslutas”.

Mitt i kriget med Hamas skulle en nyöppnad front vid gränsen till Västbanken vara ett mardrömsscenario för Israel.

Den israeliska regeringen har redan ökat närvaro av soldater i norr längs gränsen mot Libanon om Hizbollah skulle anfalla.

Man uppger sig också vara beredda för möjliga attacker i och från Västbanken.

– Alla som utmanar oss i Judeen och Samarien kommer mötas med hård kraft, säger den israeliska talespersonen Daniel Hagari och använder de bibliska namnen för Västbanken.

Guy Ziv, vid centret för Israelstudier vid American University, säger att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas inte har något intresse av att dra in Västbanken i kriget – men att ett sådant scenario kan vara utanför hans kontroll.

Palestinier letar efter överlevare efter en attack.

Kan inte ignorera

Han säger till Newsweek att Netanyahu och hans regering av säkerhetstjänsten länge har varnats för de ”farligt höga” spänningarna mellan Israel och Västbanken.

– Israel har inte råd att ignorera utvecklingen i Västbanken samtidigt som man fokuserar på att krossa Hamas i Gaza, säger Ziv till Newsweek.

Abbas själv, som förväntas träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken på fredagen, säger att han ”fördömer dödandet och skändandet av civila på bägge sidor eftersom det går emot moral, religion och internationell lag”.