Fem punkter om Sudan

Uppdaterad 2023-04-23 | Publicerad 2023-04-22

Just nu pågår en konflikt i Sudan.

Riksdagen har röstat ja till att regeringen ska kunna skicka en väpnad styrka på maximalt 400 personer för att evakuera svenska medborgare.

Men vad handlar konflikten om? Här är fem punkter.

Vilka slåss?

Bakgrunden till konflikten är en maktkamp mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. Bägge gör anspråk på att leda landet.

De avsatte diktatorn Omar al-Bashir 2019 och lovade att dela makten under en övergångsperiod mot ett demokratiskt Sudan. Men det projektet dog efter en ny militärkupp i oktober 2021. Där tog de två generalerna ledningen och avsatte eller fängslade alla civila ledare som varit med i övergångsregeringen, skriver TT.

Men nu kommer de två männen inte överens om hur Sudan ska styras. Den som vinner maktkampen kommer med största sannolikhet ta makten.

Abdel Fattah al-Burhan.

Vilka är RSF?

RSF är sprungen ur den så kallade Janjaweed-milisen. Gruppen användes bland annat av den sudanesiska regeringen för att slå ned uppror under konflikten i Darfur.

2017 antogs en lag som erkänner gruppen som en oberoende säkerhetsstyrka. Gruppens ledare Mohamed Hamdan Dagalo hade tidigare nära band till landets tidigare president Omar al-Bashir.

– I takt med att han blev mer framträdande växte hans affärsintressen med hjälp av al-Bashir, och hans familj utökade sina innehav inom guldutvinning, boskap och infrastruktur", säger Adel Abdel Ghafar, chef för utrikespolitik- och säkerhetsprogrammet vid Middle East Council on Global Affairs, till Al Jazeera.

Mohamed Hamdan Dagalo.

Hur påverkar det regionen?

– Det som händer i Sudan kommer inte att stanna i Sudan. Tchad och Sydsudan ser ut att vara de länder som är mest utsatta för risken för en potentiell spridning, säger Alan Boswell från International Crisis Group till nyhetsbyrån AP.

Sudan är Afrikas tredje största land till ytan och delar den viktiga Nilen med Egypten och Etiopien.

Dessutom gränsar landet också till Libyen, Tchad, Centralafrikanska republiken, Eritrea och Sydsudan. I princip alla har sina egna interna konflikter och olika grupper rör sig över de relativt obevakade gränserna.

Var står stormakterna?

De regionala stormakterna Saudiarabien och Förenade arabemiraten har nära band till RSF som hjälpt dem i konflikten i Jemen. De vill se ett vapenstillestånd, skriver Al Jazeera.

Egypten har nära band till den sudanesiska militären och försöker få till ett vapenstillestånd.

Ryssland har ett intresse av att bygga en flottbas längs landets kust i staden Port of Sudan för att kunna övervaka energitransporter till Europa, något som sudanesiska ledare varit öppna för.

Västvärlden med USA i spetsen drog in mycket av det finansiella stödet till landet efter kuppen 2021, men ställde sig bakom en övergång till demokratiska val efter störtandet av Omar al-Bashir.

Hur slutar det här?

Alan Boswell beskriver konflikten som ”en existentiell kamp på bägge sidor” till AP och säger att det är osannolikt att någon av generalerna kommer sätta sig vid förhandlingsbordet, såvida de inte lidit stora förluster.

Samtidigt är risken att det blir för många kockar som ska försöka lösa soppan när så många länder har intressen i Sudan.

Eller som Alex De Waal, en expert på Sudan vid Tufts Universitet säger till AP:

”De externa medlarna riskerar att bli en trafikstockning utan polis”