Jättebebis född i Borås djurpark

Lena Blomquist/TT

Publicerad 2022-11-04

En noshöringskalv har fötts i Borås djurpark. Ungen föddes 2 den november och mamman heter Mashiki Shiki.

Borås djurpark har fått tillökning och förlossningen gick bra. Kalven är fortfarande ovetande om att han ingår i ett bevarandeprogram för trubbnoshörningar.

I onsdags nedkom Borås djurparks Mashiki Shiki med sin fjärde kalv, berättar P4 Sjuhärad. Det blev en liten tjur av arten sydlig trubbnoshörning. Vikt: någonstans mellan 50 och 70 kilo. Hornet kommer snart att börja synas på hans nos.

– Både mor och barn verkar pigga och kalven har gott om energi. Vi är stolta för det är inte helt enkelt att lyckas med avel av de stora däggdjuren, säger Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark, till TT.

Kalvens storebror, den senaste noshörningen som fötts i Borås, har hunnit bli två år. Förhoppningen är att han ska flytta till en portugisisk djurpark under nästa år. Aveln är en del av ett internationellt bevarandeprogram för noshörningar.

Globalt sett är de fem noshörningsarterna hotade. Största hotet är tjuvskyttar som vill tjäna pengar på djurens horn, som tros bota sjukdomar. Läget för den sydliga trubbnoshörningen, med sina cirka 15 000 individer, är dock inte kritiskt. De fria djuren lever främst i Sydafrika och kringliggande stater.

– Men vi har sett en negativ trend även för dem. Tjuvskyttet har ökat under pandemin, säger Johan Jönsson.