Iransk attack inne i Pakistan

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-16

Irans revolutionsgarde utförde under söndagen attacker mot norra Irak och Syrien.

Iran har utfört nya attacker mot ett mål i ett grannland, nu mot en extremistgrupp i Pakistan.

Anfallet följer på den av Irak fördömda attacken från Iran, som kallas ”en attack på landets suveränitet”.

Under tisdagen anföll Iran vad som enligt statligt kontrollerade medier beskrivs som två baser för en sunnimuslimsk extremistgrupp som går under namnet Jaish al-Adl (Rättvisans armé). Gruppen har tidigare tagit på sig attacker i Iran.

Attackerna utfördes i Baluchistan, en bergig provins mot gränsen till Iran, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna med robotar och drönare. Pakistan säger i ett första uttalande att Iran ”dödade två oskyldiga barn” i ”en oprovocerad överträdelse”.

Attacken kommer ett knappt dygn efter Irans revolutionsgardes anfall mot norra Irak och Syrien.

Attacken i Irak, nära USA:s konsulat, riktades mot vad Iran hävdar var den israeliska underrättelsetjänsten Mossads högkvarter i den kurdiska delen av landet.

Det avvisas av Iraks nationella säkerhetsrådgivare Qassem al-Araji:

– Angående den påstådda förekomsten av ett högkvarter för Mossad besökte vi huset, vi inspekterade varje hörn av det och allt tydde på att det var ett familjehem, säger han till den kurdiska tv-kanalen K24.

– De här påståendena är falska och felaktiga.

Fyra civila dödades och sex skadades i attacken, enligt det kurdiska regionstyret.

Irak meddelade på tisdagen att man kallar hem sin ambassadör i Teheran. Landets UD kallade även upp den iranske ambassadören i Irak.

Iraks myndigheter ”kommer att ta till alla nödvändiga lagliga metoder”, inklusive att lämna in ett klagomål till FN:s säkerhetsråd, säger utrikesminister Abol Fadl Azizi i ett uttalande.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktiga dagar för attackerna mot Irak och Syrien samt hemskickandet av Iraks ambassadör.