Orten i chock efter misstänkta barnamorden: Det är för tragiskt

Hittades skjutna i bil på skogsväg

Publicerad 2023-07-18

SKINNSKATTEBERG. Sorgen skär genom bygden efter att två små barn misstänks ha mördats av en närstående kvinna.

Åklagaren misstänker att barnen skjutits ihjäl av kvinnan – som sedan tagit sitt eget liv.

– Det är för tragiskt, säger Joakim Ågren, 46.

Industrisemestern har börjat och det är tyst och stilla i Skinnskatteberg – den lilla orten med några tusen invånare. På en veranda i radhusområdet sitter en man och läser en bok. Några hus bort renoveras ett tak.

Men det som hände i torsdags har sänt chockvågor genom samhället.

Då hittades två barn och en nära kvinnlig anhörig döda i en bil i på en skogsväg en bit utanför samhället. Enligt åklagaren misstänks kvinnan ha mördat barnen och sedan tagit sitt eget liv.

Skinnskattebergsbon Joakim Ågren, 46, chockades av nyheten. Han vill få svar på varför det hänt – att två små barn mördas av en närstående.

– Det känns hopplöst. Det är mer djävulskap än jag kan hitta ord för.

– Det som har hänt har verkligen tagit plats här, säger Skinnskattebergsbon Joakim Ågren, 46.

Han säger att händelsen satt tydliga spår på orten och att de misstänkta morden är det stora samtalsämnet här just nu.

– Stämningen är låg, det som har hänt har verkligen tagit plats här, säger han.

Det som hänt är fruktansvärt, konstaterar en kvinna inne på en av ortens två grillkiosker. Hon säger att det går många rykten på orten och i sociala medier om vad det är som har hänt.

– Men vi vet ju inte och jag tycker inte att man ska spekulera, säger hon.

”Många familjer har tänt ljus”

Både barnen och kvinnan var hemmahörande på orten. Många söker svar på vad som har hänt – och hur det kunde hända, säger Asta Matikainen Lecklin, kyrkoherde i Skinnskattebergs församling.

Sedan i fredags har kyrkan hållit extra öppet för att möta dem som vill tända ljus eller få stöd för att bearbeta det som hänt. Enligt kyrkoherden har många kommit hit under helgen.

– Det som påverkar mest att det var så små barn. Det är det som har berört många och ganska många barn och familjer i kyrkan som har tänt ljus, säger hon.

Expressen har pratat med en boende som säger att det varit mycket trafik i radhusområdet där den drabbade familjen bor de senaste dagarna.

– Annars har det inte synts så mycket i samhället. Men man ser att folk är väldigt dämpade när de kommer till oss. Det har slagit mot deras liv. 

Hittade mordvapnet i bilen

Barnen och kvinnan anmäldes försvunna av en nära anhörig under dagen på torsdagen. På kvällen hittades de av en polishelikopter i ett skogsområde utanför Skinnskatteberg efter att man pejlat kvinnans mobil.

– De går då ner och hittar bilen på skogsvägen och då ser man det inträffade, att det är tre skjutna personer i bilen, har åklagare Carl-Johan Norström tidigare sagt till Aftonbladet.

Kort därefter öppnades en utredning om mord. Kvinnan misstänks ha skjutit ihjäl barnen och därefter tagit sitt eget liv. Enligt Carl-Johan Norström hittades det misstänkta mordvapnet i bilen.

Kvinnan och barnen hittades döda i en bil i Skinnskatteberg på torsdagskvällen.

Norström har beskrivit dådet som något av det värsta han sett under sin tid som åklagare. Inte bara för att de två offren är så unga.

– Det är inte bara från offrens ålder. Det finns andra omständighet som gör det extremt grovt, fortsätter han.

För Fagerstaposten bekräftar han att vapnet tillhör en man som är nära anhörig till kvinnan och barnen, och att mannen ska vara aktiv i en pistolskytteklubb.

Hittills finns det ingen känd motivbild.

Följ ämnen i artikeln