Dödlig attack i Myanmar – hjälparbetare saknas

TT-AP-Reuters

Publicerad 2021-12-25

Nästan 30 människor dödades i en attack mot flera fordon på en motorväg i Myanmar.

Rädda Barnen meddelar att två av organisationens medarbetare saknas efter attacken.

Bilder som publicerats på sociala medier på juldagen visar utbrända fordon på motorvägen i närheten av byn Mo So i delstaten Kayah i Myanmar.

En medlem i den väpnade motståndsgruppen PDF säger till AFP att dess medlemmar hittade dem – två lastbilar och en personbil – på lördagsmorgonen, efter att ha hört att regeringsstyrkor stoppat flera fordon i Hpruso.

– När vi åkte för att titta till platsen den här morgonen, hittade vi brända kroppar i två lastbilar. Vi hittade 27 döda, säger PDF-medlemmen som inte vill namnges.

De tre utbrända fordonen utanför Mo So i Myanmar. Bilden har förmedlats till AP av väpnade motståndsgruppen KNDF.

Vittne: Offren var bundna

Ett annat vittne uppger till AFP att det gick att räkna till 27 döda, men att några av kropparna var så illa brända att de inte gick att räkna.

En invånare i Mo So säger till AP att han tog sig till platsen, och att offren var civila som flytt strider mellan väpnade motståndsgrupper och regeringsstyrkorna i närliggande byn Koi Ngan. Vittnet uppger vidare att offren hade bundits innan de brändes.

Myanmars militärjunta har ännu inte uttalat sig om händelsen, men statligt kontrollerade medier rapporterar att ett antal ”terrorister med vapen” dödades i attacken.

Rök stiger från de brinnande fordonen i Hpruso township i Kayah-staten i Myanmar. Fotot är taget av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF). Enligt flera vittnen samlade Myanmars regeringstrupper in bybor i regionen, även kvinnor och barn, sköt ihjäl dem och satte eld på kropparna. Över 30 personer ska ha dödats enligt vittnena.

”Förfäras av våldet”

Frivilligorganisationen Rädda Barnen meddelade på lördagen att två av organisationens medarbetare saknas efter attacken på motorvägen, och att den har fått bekräftat att deras privata fordon attackerades och brändes ut. De två var på väg hem efter att ha genomfört humanitärt arbete i regionen, skriver Rädda Barnen i ett uttalande.

”Vi förfäras av våldet som riktas mot oskyldiga civila och vår personal, som är dedikerade människorättsarbetare som stödjer miljoner barn i nöd i hela Myanmar”, säger Internationella Rädda Barnens vd Inger Ashing i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln