Livstidsdömde Kaj Linna får resning av HD

Uppdaterad 2017-06-15 | Publicerad 2016-12-29

Livstidsdömde Kaj Linna beviljas resning av Högsta domstolen.

Han har hela tiden nekat till att vara skyldig till Kalamarksmordet, som han dömdes för 2004.

Nu kommer fallet att prövas prövas på nytt, skriver Högsta domstolen på sin hemsida.

Fönsterkrypare kan fria Kaj,
47

Två gånger tidigare har Kaj Linna, 54, försökt att få resning avseende hovrättens dom, skriver Högsta domstolen på sin hemsida.
Linna är dömd för ett mord och grovt rån efter att två bröder i april 2004 överfölls på en gård utanför Piteå. Den ena brodern avled, den andra skadades svårt. Tingsrätten dömde Kaj Linna till livstids fängelse, en dom som fastställdes av hovrätten i mars 2005.

”Synnerliga skäl att pröva frågan”

Nu väljer Högsta domstolen att bevilja Kaj Linna resning. Det betyder att Hovrätten för Övre Norrland återigen ska pröva om han har begått mordet.

”Det finns därför mot bakgrund av vad som har kommit fram synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den dömde mannen har begått brotten”, skriver HD i ett pressmeddelande.

– Jag har trott på det hela tiden, men när HD beviljade ett målsägarbiträde till den överlevande brodern kände jag vittring på ett annat sätt, säger Linnas advokat Thomas Magnusson till TT.

Kaj Linna har nu suttit frihetsberövad i tolv år och ett halvt år. Han har aldrig begärt att få sitt straff tidsbestämt, eftersom han anser sig oskyldigt dömd.

– Han skulle aldrig erkänna ett brott han inte begått, säger hans advokat Thomas Magnusson.

En aprilkväll 2004 såg ett vittne benen på en person som kröp in i en öppning i ladugården i Kalamark. Uppgiften skulle bli central i utredningen kring rånmordet på Roger Lindberg och den grova misshandeln av hans handikappade bror. Med stor sannolikhet var den som sågs krypa in den maskerade mördaren.

Vid rekonstruktionen var det bara Linna som fick krypa in genom öppningen, skrev Aftonbladet 2010.

Mördaren tog livet av Roger Lindberg genom att slå honom i huvudet med en träregel. Därefter band gärningsmannen fast honom, tejpade över halsen och underkäken samt täckte kroppen med tunga säckar.

Tidigare under dagen har Thomas Magnusson ringt och gratulerat Kaj Linna som var tillsammans med sin familj när beskedet mottogs.
– Han var naturligtvis lättad och nöjd på alla sätt och vis. Vi har arbetat tillsammans i nästan tre år nu. Han har varit en kämpe hela tiden. Det har infunnit sig ett visst lugn här nu, säger Thomas Magnusson.

Ingen bindande teknisk bevisning

Till grund för den fällande domen låg framför allt uppgifter som lämnats av en bekant till mannen. Det fanns ingen bindande teknisk bevisning och Linna dömdes mot sitt nekande.

2009 begärde han för andra gången resning hos Högsta domstolen, som tog det ovanliga beslutet att göra en ny rekonstruktion.

– De tog ett mycket ovanligt beslut: att göra om rekonstruktionen. Tanken var att se om personer med ungefär samma kroppshydda som två vittnen i målet kunnat ta sig igenom fönstret, sa Kaj Linnas dåvarande advokat Johan Eriksson då.

Det finns tekniska bevis från brottsplatsen, så som ett fingeravtryck och en snusprilla. Dna på prillan stämmer varken överens med Linna eller bröderna, inte heller fingeravtrycket.

Fallet har granskats av flera journalister och senast av Anton Berg och Martin Johnson i podden ”Spår”.

Uppgifter de fick fram i en intervju med huvudvittnet, som kallats Nils, visade att han ljugit i de två tidigare rättegångarna. Och detta har ingått i resningsansökan.

– Det känns som att Nils nu är märkt av Högsta domstolen som opålitlig, att åklagarens huvudvittne har fallit, säger Anton Berg.

Målet kommer nu tas om i domstolen som senaste dömde i saken, Hovrätten för Övre Norrland i Umeå.