Maktduo i vinskandal

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-19

Putin och Berlusconi i blåsväder Drack 240-årigt vin

Åklagarmyndigheten i Ukraina anklagar Rysslands president Vladimir Putin och Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi för att ha druckit ett 240 år gammalt – och mycket värdefullt – vin. Nu förbereds åtal mot vingårdschefen.

Putin och Berlusconi är goda vänner sedan tiden då båda två, inte bara Putin, befann sig i den politiska hetluften. Förra helgen var kompisarna tillsammans på den av Ryssland annekterade Krimhalvön, och där besökte de den kända vingården Massandra.

Före den ryska annekteringen 2014 räknades Massandra som ukrainsk egendom.

Väl inne på vingården ska en flaska Jerez de la Frontera från år 1775 ha korkats upp åt de båda herrarna som fick smaka av dyrdropparna. Flaskan uppges ha varit värd drygt 740 000 kronor.

Finns tv-bilder

Enligt vittnen var det den proryska chefen för vingården som öppnade flaskan efter att Berlusconi frågat efter ett smakprov på något av gårdens viner. I rysk tv ska det också finnas en sekvens från besöket där den italienske mångmiljardären tittar på den aktuella flaskan och undrar om det är drickbart – varpå han får ett jakande svar av vingårdschefen.

Nu förbereder den ukrainska åklagarmyndigheten ett åtal mot vingårdschefen.

På grund av den ryska annekteringen är det dock föga troligt att åtalet kommer leda till något formellt rättsligt efterspel.

TT

Följ ämnen i artikeln