Lasermannen förhörd om kvinnomord i Tyskland

Publicerad 2015-09-07

John ”Lasermannen” Ausonius är misstänkt för ett 23 år gammalt mord i Frankfurt.

Tysk polis och åklagare har nu förhört den livstidsdömde mördaren, rapporterar Ekot.

– Jag kan konstatera att de kommer hit och vill få honom misstänkt för det dådet, säger åklagare Krister Petersson.

Enligt Sveriges Radios Ekot har tysk polis och åklagare nyligen rest till Sverige och förhört John Ausonius, även känd som Lasermannen.

Ausonius, som avtjänar ett livstidsstraff för bland annat ett mord och nio mordförsök i Sverige i början av 90-talet, uppges vara huvudmisstänkt i en mordutredning som rör ett 23 år gammalt brutalt kvinnomord.

Åklagaren Krister Petersson var med vid förhöret.

– Utredningen pågår inte i Sverige utan det är de tyska myndigheterna. Jag kan konstatera att de kommer hit och vill få honom misstänkt för det dådet, säger han till Ekot.

John Ausonius nekar till brott.

Sköt garderobvärdinna

Aftonbladet har tidigare skrivit om mordmisstankarna mot Ausonius, i samband med att fallet återupptogs 2014.

Det var i februari 1992 som han besökte en restaurang i centrala Frankfurt. I garderoben arbetade den 68-åriga kvinnan Blanka Zmigrod.

En vecka efter besöket hörde Ausonius av sig till restaurangen och anklagade kvinnan för att ha stulit en elektronisk kalender.

Han ska sedan ha besökt restaurangen på nytt och varit väldigt upprörd.

När kvinnan senare den dagen cyklade hem från jobbet mördades hon med ett pistolskott i huvudet.

Utöver konfrontationen gjorde flera omständigheter Ausonius till misstänkt: bland annat handlade det om mordvapnet som var identiskt med en pistol som Ausonius haft samt uppgifter om signalement.

”Obefintliga möjligheter att utreda”

John Ausonius advokat Thomas Olsson satt också med vid förhöret.

– Det som är anmärkningsvärt med det här förhöret är att det tagit lång tid att få det till stånd. Möjligheterna att utreda vad som faktiskt har hänt borde vara obefintliga. Min klient redogjorde för sina förehavanden och han förnekade bestämt att han skulle ha med det här mordet att göra och tysk polis har inte presenterat några som helst bevis för en eventuell misstanke, säger han till Ekot.

John Ausonius, som valde ut invandrare som offer, spred skräck i Sverige under 90-talet. Det kvinnliga mordoffret i Frankfurt var judinna och polisen utesluter inte att det kan ha varit ett motiv till att hon dödades.