Tidigare älskarinnans kärlekshälsning till Peter Madsen

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-03-26

KÖBENHAMN. På måndagen gick rättegången mot den mordmisstänkte ubåtsbyggaren Peter Madsen in på sin femte dag.

Bland vittnena i Köpenhamns byret fanns hans tidigare älskarinna Deirdre King.

– Peter är inte våldsam. Han gillade inte att slå andra.

Innan King lämnade rättssalen gjorde hon slängkyssar och hjärttecken mot Madsen.

Det var den 10 augusti förra året som Peter Madsen, 47, tog med den svenska journalisten Kim Wall på en seglats i sin hemmabyggda ubåt Nautilus. Ombord på farkosten misstänks Madsen ha förgripit sig på henne. Sedan ska han ha mördat och styckat journalisten, och dumpat kroppsdelarna till havs.

Dagen efter den fruktansvärda färden skulle Deirdre King ha åkt på en tur med uppfinnaren. King och Madsen har känt varandra i runt 15 år. För sju-åtta år sedan inledde de en sexuell relation.

I tv-dokumentären ”Ubåtsfallet” beskriver Deirdre King sina tankar på planerna:

– I efterhand har jag tänkt på vad det kunde ha lett till.

Men när King vittnade i Köpenhamns byret på måndagen verkade de tankarna vara långt borta. Hon beskrev Peter Madsen som en ”empatisk och kärleksfull” människa.

– Vi har pratat om fantasier, men aldrig något med våld. Han har pratat om olika typer av sex. Men det har alltid handlat om vuxna människor som ger sitt samtycke, aldrig om tvång.

Gjorde hjärtsymbol

Deirdre King och Peter Madsen hade tät kontakt ända fram till att han gav sig ut på seglatsen med Kim Wall.

I rätten sa King att Madsen var som vanligt innan färden.

– Han var lite i over-drive, men det var ju sådan han var. Det var inget konstigt med det.

Ex-älskarinnan beskrev att uppfinnaren brukade prata om ”mörker som han inte riktigt kunde förstå”. Detta ska dock inte ha gällt honom själv, utan en annan person.

– Peter är inte våldsam. Han gillade inte att slå andra.

– Det är helt otänkbart för mig att han skulle kunna vara våldsam. Jag förstår ingenting av detta.

I början av förhöret tittade Peter Madsen inte på Deirdre King. Mot slutet möttes dock deras blickar. Innan King lämnade rättssalen gjorde hon slängkyssar och formade händerna till ett hjärta mot Madsen. Han svarade med att göra tecken om att de ska skriva till varandra.

Vittnet bröt ihop

Tidigare under rättegångsdagen framträdde dock en betydligt mörkare bild av den mordmisstänkte ubåtsbyggaren.

En kvinna, som ingick det australiensiska filmteam som arbetade med en dokumentär om Madsen, berättade om en intervju som gjordes samma dag som färden med Kim Wall.

– Han pratade om att han kunde vara en psykopat, sa kvinnan.

– Är det något annat som du har tänkt på, efter allt som hänt? frågade åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

– Ja, svarade kvinnan.

Sedan föll vittnet i gråt. När hon tagit en klunk vatten och hämtat sig lite fortsatte hon:

– Under intervjun började han prata om att han behövde lära sig att hålla tyst. Han sa att han hade svårt att hålla saker för sig själv.

– Sedan tog han en analogi om att vara huvudmisstänkt för att mordet på sin grannes fru. Han pratade om att allt han sa kunde användas emot honom i rätten.

Såg våldsfilm – och kräktes

Tidigare under förhandlingarna vittnade en man som träffat Peter Madsen på en fest 2004. Ubåtsbyggaren ska då ha visat honom en våldsam film, som slutade med att en person ströps.

– Det var en sinnessjuk upplevelse. Jag gick ut och kräktes efteråt.

I rätten hördes även fysikern Kasper Emil Feld, som hjälpt Madsen i verkstaden. Han berättade att 47-åringen hade humörsvängningar.

 – Han var en speciell, ovanlig människa.

– Han var engagerande, motiverande att jobba med. Men hans humör gick upp och ner. 

Åklagares ställde många tekniska frågor om ubåten. Han var speciellt intresserad av att höra om det kunde uppstå ett undertryck i ubåten, som Madsen har sagt. Det bekräftade Kasper Emil Feld.

– Det fanns en farlig sak med ubåten. Vi hade missat att laga snorkelventilen, sa han.

En morgon när han hade sovit i ubåten ska det ha uppstått undertryck när han startade motorerna. Luckorna var stängda och gick inte att öppna. Enligt Kasper Emil Feld hade det inte varit farligt eftersom det fanns syre för tre dygn i ubåten.

Även en kvinna vittnade om att hon varit i ubåten när det bildats ett undertryck. Orsaken var att motorerna var igång. Madsen visade dock hur hon skulle göra för att öppna luckan.

– Jag dödade dig nästan, sa han sedan, enligt kvinnan.

Ska ha velat göra snuff-film

Två kvinnor vittnade under morgon- och förmiddagstimmarna. De har båda haft sexuella relationer med Madsen. 

Den ena av dem ska Peter Madsen ha velat göra en så kallad ”snuff”-film (dödspornografi, reds. anm) med. Han och en annan kvinna ska ha planerat att binda vittnet i ubåten och genomföra sexuella handlingar med henne:

– Hon berättade att hon och Peter pratat om att göra en snuff-film. Men då hade jag ingen aning om vad det var för något.

Förutom mord, sexualbrott och brott mot griftefriden står Peter Madsen även åtalad för brott mot sjölagen. Under måndagen hördes en expert från danska Sjöfartsverket. Åklagaren ville visa att Peter Madsen utsatt flera andra fartyg för fara genom att Nautilus framförts vårdslöst.

Rättegången mot Peter Madsen fortsätter på tisdagen.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.