”På ena sidan ghetto – på andra lugnet”

Uppdaterad 2017-08-08 | Publicerad 2016-05-01

Gigantisk klyfta mellan Bredäng och Mälarhöjden på röda linjen

Grannstationerna blixtbelyser klasskillnaderna längs tunnelbanans röda linje:

Bredäng är ett ghetto, Mälarhöjden rofyllt och lugnt, enligt invånarna.

- Man kan se på tunnelbanan vilka som kommer att kliva av senast i Mälarhöjden, säger mälarhöjdsbon Marianne.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

En osynlig linje passeras när tunnelbanans röda linje lämnar området med fattigare stationer i söder och når fram till de rikare i norr. Det är som en gränspassage mellan två länder. Under den korta färden från Bredäng till Mälarhöjden skjuter inkomsterna, utbildningsnivån och bostadspriserna i höjden. Samtidigt sjunker arbetslösheten, andelen födda utanför Europa och Socialdemokraternas valresultat kraftigt. Hushöjderna avtar också, från de höga betonghusen i Bredäng till de mysiga villorna i Mälarhöjden.

På Pettersbergsvägen — där villorna klättrar uppför den branta sluttningen och varenda kvadratmeter är fylld av uteverandor, växthus, träd, fågelholkar och gungor — passerar civilingenjören Oskar Edqvist i vårsolen med hunden Sixten:

- Huspriserna är sinnessjuka här, men man får bita i det sura äpplet.

Han har precis flyttat in i Mälarhöjden med hustrun och det nyfödda barnet:

- Det är lugnt och tryggt, bra skola och kommunal service, säger Oskar nöjt.

Den lilla familjen bor bara 300 meter från Bredäng:

- Vi ser det inte, det är bakom en kulle. Men skillnaden är slående när man kommer dit, det är en helt annan miljö, säger Oskar Edqvist.

Tunnelbanan är dold och hörs inte ovan jord när den passerar Mälarhöjden. Vid Bredängs centrum dundrar tågen fram på högräls ovanför affärerna. Där träffar vi kurden Ahmed Nikjoo, 66, som bott i Bredäng i tio år:

- Detta är ett ghetto. Alla grejer här är nästan noll — välfärd, fritidsgårdar, tvättstugor.

Han hävdar att många muslimska män håller till i Bredängs moskéer hela dagarna:

- Man ska be fem gånger om dagen till Gud. Det tar en halvtimme. Men gubbarna sitter där i 18 timmar, och snackar skit om jämlikhet och frihet, säger Ahmed, som varit muslim men i dag är ateist och har en bakgrund i ett kommunistiskt parti i Iran.

Han fortsätter:

- Regeringen bryr sig inte om befolkningen i det här ghettot, som regeringen själv har fixat. Det blir gäng, det blir bråk, det blir ett helvete, säger Ahmed Nikjoo.

När han beskriver grannstationen låter det väldigt annorlunda:

- I Mälarhöjden tror man att man är i ett annat land.

Simon Svensson, 28, tackade ja till en lägenhet i Bredäng innan han flyttade in i kollektivet i en av Mälarhöjdens villor, med en skådspelare och en fotograf. Det kombinerade köket och vardagsrummet har en vidunderlig utsikt över Mälaren:

- Jag gillar lugnet, det är rofyllt att bo här. Men vi skämtar om att vi bor i borgarnästet. Det är ganska vitt på den här gatan...

Simon tjänar 10 000 kronor i månden före skatt på sitt deltidsjobb inom Kriminalvården, och ägnar resten av sin tid åt oavlönat arbete för festivalen "Öland roots" på hemön. Flera av hans vänner bor i höghusen en station bort:

- Jag gillar Bredäng, det känns mer levande. Det är en större mix av människor, folk är ute och rör på sig. Men det ska mycket till för att flytta från detta, den här utsikten. Här mår jag bättre, naturen är närvarande, säger Simon medan en mås skriar utanför.

Längs Mälarens strand i Bredäng ligger varken villor eller höghus, bara ett skogsområde med en badplats. Ett gigantiskt kraftledningstorn tornar upp sig över sandstranden. Ovanför skogsområdet, intill åttavåningshusen på Ålgrytevägen, träffar vi Abeer och hennes tre barn Mohammed, 8, Ali, 7, och Sima, 4:

- Vi har bott i Bredäng i sex år. Det är inte säkert. Vi hade inbrott hemma för elva månader sedan. De tog guld och pengar, säger Abeer innan Mohammed bryter in:

- Och min 20-lapp.

Abeer är också missnöjd med dagiset intill:

- De byter personal ofta. Det är jättesvårt för barnen.

Marianne på Pettersbergsvägen i Mälarhöjden pratar också om sina barn:

- Det blev en ganska stor kulturchock när äldsta sonen gick i Skärholmens gymnasium. Det var inte många med svenska namn. Fem invandrare i varje klass vore bra. I stället är det noll procent här, och 85 procent där, i Bredäng och hela vägen ner längs röda linjen.

Hon tycker att Mälarhöjden är ett underbart område. Men skillnaderna längs röda linjen är för stora:

- Det är en sådan fruktansvärd segregation, så otroligt många utrikes födda. Man kan se på tunnelbanan vilka som kommer att kliva av senast i Mälarhöjden. Ibland åker jag till Alby, då är det nästan så att folk vänder sig om och undrar "vad gör hon här?". Då har man misslyckats.

Flera Bredängsbor är oroliga efter ett av allt att döma gängrelaterat mord på en 23-årig man som inträffat en vecka tidigare, bland annat 81-årige Stig Svensson. Han står med sin rollator i Bredängs centrum och säger till oss att "det är ganska dålig stämning, det är inte så mycket svenskar här".

Men 27-åriga Isabelle Zupanc älskar Bredäng. Hon jobbar som handläggare på Skolverket, och går med energiska steg i solen på väg mot hemmet på Ålgrytevägen:

- Jag har bott i Bredäng i fyra år och blivit lokalpatriot. Jag gillar att leva utanför innerstan, som är otroligt segregerad. Det är lugnt i Bredäng, mycket barnfamiljer och bra stämning. Dessutom har jag fått ett förstahandskontrakt, det skulle jag ha stått i kö för i 50 år inne i stan.

- Det är lätt att få en bild av denna typ av område att det är så farligt och rufft. Det stämmer inte.

Men nyligen mördades en 23-årig man här?

– Det är klart att det är obehagligt. Men det händer lika mycket här som på Medborgarplatsen.

Alina Alkeby, 27, hyllar sammanhållningen i Bredäng:

- Här hjälps man åt. I stan är alla främlingar. Det har hänt lite saker här under åren. Men då tar tjejer följe med varandra hem, eller killar här i centrum erbjuder sig att följa med dig hem. Man känner solidaritet för varandra. När en ung kille blev skjuten för en vecka sedan samlades folk i centrum, tände ljus och målade grafitti med hans namn på en vägg.

När vi tagit bild på Alina med katten Shanti i famn hemma i lägenheten på gränsen till Mälarhöjden säger hon:

- Skriv bra om Bredäng nu.

I en gul träkåk från 1800-talet bor Birgit och Peter Althin i en bostadsrätt. Nedanför vardagsrummets ena fönster kluckar Mälarens vågor, utanför rummets andra fönster ligger trädgården och bryggan. Rummet är möblerat med vackra glasskulpturer:

- Glaset samspelar så fint med ljuset från vattnet, säger Birgit.

På sommaren tar de den egna båten tvärsöver sjön till Hässelby och barnen:

- Det är härligt att vi kan åka båt dit. Det går fortare än att köra bil, säger Birgit.

Peter säger:

- De som  bor i mer välsituerade områden sätter större värde på båt och vatten. Det finns olika saker som gör att man dras till olika ställen. Men jag är inte dugg rädd att gå åt olika håll. Jag åker lika gärna till Bredäng och handlar.

Eller som grannen Lotta Gillving en bit bort på Pettersbergsvägen säger:

- Det är bra att handla på Hemköp i Bredäng. De har bra priser och brett sortiment, eftersom där bor mycket utlänningar.

Källor:

Valresultat i riksdagsvalet 2014 (Källa: valmyndigheten.se, Område: valdistriktet tunnelbanestationen ligger i)

Pris för en trerummare november 2015 (Källa: fastighetsbyran.se, Område: www.fastighetsbyran.se/plain/press#/documents/lista-bopriser-vid-tunnelbanan-50714)

Under 18 år = Befolkning under 18 år 2014-12-31 (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Födda utanför Europa 2014-12-31 (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Förvärvsarbetande 20-64 år 2013 (Källa: SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Högskoleutbildade = Eftergymnasiala studier kortare och längre än 3 år samt forskarutbildning 2015-01-01 (Källa: SCB:s utbildningsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Låginkomsttagare = Inkomsttagare med lägre förvärvs- och kapitalinkomst än 150 691 kronor 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Medianinkomst =  Förvärvs- och kapitalinkomst 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Borätt = Andel av totala bostadsbeståndet (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen 2014-12-31 och SCB:s fastighetsregister 2015-01-01, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Rut-avdrag = Andel av befolkningen över 17 år med RUT-avdrag 2013 (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Arbetslösa = Öppen arbetslöshet oktober 2015 i befolkningen 20-64 år (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Följ ämnen i artikeln