Fångade upp mystiska ljud nära Jupiter

Uppdaterad 2016-07-14 | Publicerad 2016-07-04

Efter fem år lägger sig rymdsonden Juno – med tre Legogubbar ombord – snart i omloppsbana kring Jupiter.

Vid den livsfarliga passagen från den interplanetära rymden in i den röda jättens magnetosfär uppfattade farkosten ett mystiskt ljud.

– Ljudet visar hur icke-trivialt det är att närma sig Jupiter, säger rymddoktorn Scott Bolton, ansvarig för det våghalsiga Nasa-projektet.

Juno lämnade Cape Canaveral i Florida, USA, den 5 augusti 2011. På måndag är tanken att Nasas rymdsond ska nå sitt mål – genom att slå på sina raketer och bromsa farten för att gå in i bana kring Jupiters poler.

Syftet med äventyret är att ge ökad kunskap om Jupiters ursprung och på så sätt leverera svar om solsystemets uppbyggnad.

Juno kommer under sina 37 varv, på 4 100 kilometers höjd, bland annat att undersöka om det finns en solid kärna i gasjättens centrum samt mäta mängden vatten och ammoniak i atmosfären. Sonden ska även kartlägga planetens våldsamma vindar och magnetfält.

Mystiska ljud

Med sin kamera kommer dessutom Juno studera himlakroppens skimrande norrsken.

– Vi är redo. Forskningsteamet är otroligt förväntansfulla att anlända till Jupiter. Ingenjörerna och uppdragspersonalen presterar på en olympisk nivå för att kunna få Juno i omloppsbana, säger Scott Bolton, ansvarig för Juno-projektet och doktor vid Southwest Research Institute i San Antonio, i ett pressmeddelande från Nasa.

När Juno passerade barriären mellan den interplanetära rymden och Jupiters magnetfält förra fredagen fångade dess sensorer upp mystiska ljud.

Den så kallade magnetosfären blockerar solvindar – och vid övergången förändrades tonen på de radiovågor som uppstår när solpartiklarna stängs ute av magnetfältet, vilket orsakade ljuden.

– Området inne i magnetosfären ägs av Jupiter och det är fullt av dess partiklar. Det blockerar solens partiklar, sa Scott Bolton på en presskonferens i torsdags, enligt The New York Times.

– Ljudet visar hur icke-trivialt det är att närma sig Jupiter.

Galileo Galilei ombord

Strålsäkert material och titan skyddar Junos vitala delar mot Jupiters kraftfulla strålning. Farkosten är även programmerad att undvika de värsta strålvågorna. Trots det tros Juno inte kunna överleva längre än 20 månader i de tuffa förhållandena som råder runt planeten, skriver The Guardian.

– Vi letar inte efter problem, vi letar efter data. Problemet är att när man söker efter den typen av data som Juno letar efter, på ett ställe som Jupiter, tvingas du tränga in i ett grannskap där du snabbt stöter på problem, säger Scott Bolton till tidningen.

Rymdsondens stundande undergång innebär samtidigt slutet för dess, något oväntade, passagerare – tre specialgjorda Legogubbar i aluminium. Figurerna föreställer den romerska guden Jupiter, hans fru Juno och astronomen Galileo Galilei.

Juno drivs av solpaneler och kroppen mäter 20 meter. Resan kan följas på Nasas sajt.

Följ ämnen i artikeln