Dansk storsvindlare gripen

TT

Publicerad 2018-11-05

Den 64-åriga danska kvinna som misstänks för att ha svindlat till sig 111 miljoner danska kronor är gripen. Arkivbild.

”Flykten är över”, skriver danska statsadvokaten för grov ekonomisk brottslighet på Twitter, och syftar på den 64-åriga kvinna som misstänks för att ha svindlat till sig 111 miljoner danska kronor, uppger Danmarks Radio.

Tidigt under morgonen greps kvinnan i en lägenhet i Johannesburg i Sydafrika. Danska finanspolisen Bagmandspolitiet var med vid gripandet, och myndigheterna vill nu få henne utvisad till Danmark. Enligt DR har även kvinnan önskat att få återvända så snart det går.

Kvinnan arbetade under 40 år på det danska barn- och socialdepartementet och misstänks där ha svindlat departementet på 111 miljoner danska kronor.

I fredags greps en 38-årig dansk man i Sydafrika. Finanspolisen misstänker att mannen haft en ledande roll i att göra av med miljonerna. Ytterligare två kvinnor är misstänkta för inblandning i svindleriet.

Bedrägerihistorien har fått stor uppmärksamhet i danska medier, inte minst sedan Bagmandspolitiet redan 2012 fick tips om avvikande överföringar för fem miljoner danska kronor. Men istället för att utreda saken vidare skickade man det till Skatteverket som ett misstänkt fall av undanhållande av skatt.